НАТО призова Иран да освободи заловените кораби и техните екипажи

Горещо
НАТО призова Иран да освободи заловените кораби и техните екипажи

НАТО осъди задържането от Иран от два петролни танкера и призовава иранските власти да освободят корабите и членовете на екипажите им, гласи изявление на говорителя на НАТО Оана Лунгеску.

Осъждаме конфискуването на двата търговски кораба в Ормузкия пролив. Това е явно предизвикателство към международната свобода на корабоплаването. Ние призоваваме Иран незабавно да освободи корабите и техните екипажи. всички дипломатически усилия за разрешаване на тази ситуация, ”- се казва в изявление, публикувано на уебсайта на НАТО.

В четвъртък Корпусът на ислямската революционна гвардия (IRGC, част от иранските въоръжени сили) съобщи, че през уикенда са задържали чуждестранен кораб с контрабандно гориво в района на Персийския залив. На борда на кораба, чието име не се споменава, има 12 чужденци, чиято националност не е посочена, като страната, под чийто флаг плава корабът.

Военноморските сили на Корпуса на ислямската революционна гвардия (IRGC, част от иранските въоръжени сили) задържаха британския танкер Stena Impero” в Омуския пролив и впоследствие го придружиха до пристанището на „Bandar Abbas”. Екипажът на танкера, състоящ се от 23 души, включително трима руснаци, остава на борда, но корабособственикът не може да се свърже с тях.

Инцидентът със „Stena Impero” е действителният отговор на иранските власти на задържането на иранския танкер от властите на британското правителство на задържането в Гибралтар на 4 юли на кораба „Grace 1”, който беше заподозрян в нарушаване на санкциите на ЕС срещу Сирия. Като част от разследването на случая, полицията задържа капитана, старши помощник-танкер и двама други членове на екипажа. Съдът удължи тяхното задържане до 15 август.

/БГНЕС, Би Би Си/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password