Франция разследва фалшива информация за питейната вода в Париж

Горещо
Франция разследва фалшива информация за питейната вода в Париж

Френските власти започнаха разследване за “публикуване и разпространение на невярна информация” след слухове за възможна замърсена с радиоактивно вещество вода във водопреносната мрежа в региона на Париж.

Разследването, обявено от прокуратурата в Париж, дойде след слухове, които включват част от гласово съобщение, което се излъчва по приложения като WhatsApp. Жена, която твърди, че е медицинска сестра в болница в Париж, казва, че не бива да се пие вода от чешмата заради замърсяването ѝ. Това твърдение се появи след съобщението на едно сдружение за наличието на радиоактивното вещество тритий във водата, без да бъдат надвишени максималните нива, определени от здравните власти.

Властите вчера отхвърлиха всички опасности за замърсяване на питейната вода. “Няма проблем с водата, тя е чудесна за пиене,” каза Орелиен Русо, генерален директор на Регионалната здравна агенция на Ил дьо Франс.

Обществената служба на региона Ил дьо Франс, която регистрира 180 измервания на радиоактивност от 2010 г., също гарантира, че консумацията на чешмяна вода е безопасна. Средната стойност на тези проучвания е 9 бекерела на литър, “много под” европейския регулаторен праг.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password