Ген. Константин Попов: Ветото няма да забави процедурата за F-16

Политика

Ако ние преодолеем ветото, както смятам, че ще стане, защото вярвам в народните представители, това няма да забави процедурата. Това заяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов във връзка с наложеното от президента Румен Радев вето върху ратификацията на договорите за F-16, предаде репортер на БГНЕС.

В мотивите си държавният глава посочва, че договорите са били ратифицирани твърде бързо – на две четения в рамките на едно заседание, което не е дало възможност за достатъчно обсъждания по темата, както и че решението е взето без необходимия политически консенсус.

„Нормална практика е ратификацията да се гласува в две четения на един ден. Народните представители могат да гласуват само „за“ и „против“, без да променят договора, който вече е подписан от министър Каракачанов. Второ – достатъчно много се говори, в продължение на години, за това какъв самолет ни трябва“, подчерта ген. Попов.

Според него българските политици са постигнали консенсус по евроатлантическата ориентация на страната ни, както и за необходимостта от модернизация на въоръжените ни сили. „Имаме консенсус за това, че на нас ни трябва нов модерен боен самолет. Отново заявявам моето мнение, че F-16 е един прекрасен самолет и една прекрасна възможност българските ВВС да бъдат модернизирани“, категоричен е ген. Попов.

Той обяви, че ще свика извънредно заседание на Комисията по отбрана в сряда тази седмица, на което ветото и мотивите му да бъдат разгледани, както и че ще помоли председателя на парламента Цвета Караянчева ратификацията да бъде подложена на ново гласуване на пленарното заседание в петък, като първа точка от дневния ред.

В края всички ще се поздравим с един успешен договор, който гарантира сигурност за България и всички нас“, смята председателят на комисията по отбрана.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password