Отнеха втори златен медал на узбекския борец Таймазов за допинг

Спорт
Отнеха втори златен медал на узбекския борец Таймазов за допинг

Узбекският борец Артур Таймазов бе лишен от златния си медал от Лондонските игри през 2012 г., съобщи Международният олимпийски комитет днес, след като неговите повторно анализирани проби се оказха положителни за забранени стероиди.

Това е вторият златен медал, отнет на 40-годишния двукратен олимпийски шампион. След победата му в категория до 120 килограма на Пекинските игри през 2008 г. той също беше дисквалифициран.

“Повторният анализ на пробите на Таймазов от Лондон 2012 отчете положителни показатели за забраненото вещество Дехидрохлорметилтестостерон (перорален туринабол)”, се казва в изявлението на МОК.

През 2017 г. най-висшият спортен съд в света заяви, че повторно изследване на неговите проби в Пекин се е оказало положително за туринабол, както и за станозолол.

Таймазов остана само с един златен медал от Олимпиадата в Атина през 2004 г., но тези проби не могат да бъдат тествани по програмата на МОК за повторна анализи, тъй като срокът е изтекъл.

Той също така все още има сребърен медал от игрите в Сидни през 2000 г. След като се пенсионира, Таймазов се насочи към кариера като политик в Русия.

/БГНЕС и АФП/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password