Задържаха поръчителя на палежа на граничния пункт във Видин

Горещо
Задържаха поръчителя на палежа на граничния пункт във Видин

Организирана престъпна група, занимаваща се с трафик на мигранти и експлоатация на жени, е била задържана при съвместна акция на спецпрокуратурата и ГДБОП, съобщи на извънреден брифинг зам.-главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС. Акцията е била проведена на територията на Видин, Монтана, София и Бургас. Бандата била спипана по време на т.нар. “производствен” банкет на остров в Дунава. Това заяви зам.- главният прокурор съобщи Иван Гешев.

Вчера в един от тунелите на “Витиня” са били задържани 9 мигранти – 2-ма от ирански, и 7 от иракски произход – 3 деца, 3 жени и трима мъже. На остров на река Дунав е задържана друга част от групата, където е имало „производствен банкет”, като тази част от престъпниците е задържана с катери на Гранична полиция. „Има данни, че тази група е поръчала неуспешния палеж на граничния пункт във Видин преди няколко месеца”, допълни Гешев.

По този случай в ареста са двама души. „Тогава разполагахме с информация, която не казахме на медиите – че този палеж е поръчан от лидера на групата, защото колегите от полицията във Видин са го задържали при поредния опит да трафикира мигранти, и има досъдебно производство, което тогава предстоеше да бъде внесено във Видинския съд. Тогава нямахме доказателства, колегите в следващите месеци работиха доста упорито и внимателно; и резултатът е вчерашната акция.

Мигрантите са превеждани през територията на страната, настанявани са в квартири във Видин, и с моторни лодки са прехвърляни през Дунава за няколко минути на румънския бряг”. Задържаните моторни лодки са доста луксозни, допълни още Гешев. На румънския бряг са ги чакали други трафиканти, които да ги прекарат през останалата част от маршрута, разясни още Гешев.

Припомням, че когато 17 човека номинираха един друг главен прокурор, той беше единствена кандидатура и нямаше такива брожения. И изкара един изключително успешен мандат. Става въпрос за Борис Велчев”, така Гешев коментира въпроси на журналисти какво очаква от днешното последно заседание на ВСС, на което е последната възможност да бъде номиниран друг човек за главен прокурор. „Сега в момента имам работа и нямам време да се занимавам с тези неща”, допълни Гешев.

Бях подкрепен от професионалната общност – това е видимо, не толкова от прокурорската колегия, а явно съм подкрепен от цялата професионална общност. Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. Не бягам от битки или от това да изразя личното си мнение. Важно е да казваш истината, трябва да правиш каквото трябва и да става каквото ще”, допълни Гешев по повод номинацията си за главен прокурор.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password