Индия забрани „Моменталния развод“

Горещо
Индия забрани „Моменталния развод“

Парламентът на Индия одобри закон, който забранява мюсюлманската практика на „моментален развод“ („троен талак“) и го определя като углавно престъпление, съобщава РИА Новости.

„Тройният талак“ дава възможност на мъжа да се разведе със съпругата си без формални процедури, само след трикратно произнасяне на думата „талак“ (на арабски – развод).

Съществуващата практика е призната за незаконна с решение на Върховния съд на Индия от август 2017 г., но забраната е била регулирана само с указ на правителството.

На заседание на Горната камара на парламента в подкрепа на закона са гласували 99 депутати, а 84 са били против. Законопроектът бе одобрен от Долната камара миналата седмица. Той ще влезе в сила, след като бъде подписан от президента, което се приема за обикновена формалност.

Опозицията дълго време се опитваше да блокира инициативата за отмяна на „средновековния обичай“.

Лидерът на опозицията в Горната камара на парламента Гулам Наби Азад заяви, че новият закон е политически мотивиран и насочен към унищожаване на мюсюлманските семейства с помощта на вътрешни раздори. В отговор министърът на правосъдието Рави Шанкар Прасад напомни, че със закон са забранени многоженството и даването на зестра – обичаи, практикувани в индуизма.

Нарушителите на закона за „тройния талак“ са заплашени от тригодишно лишаване от свобода.

„Тройният талак“ е забранен в много ислямски държави, а местните богослови поставят под съмнение допустимостта на „моменталния развод“. Въпреки това, доскоро мюсюлманите в Индия са се възползвали активно от тази практика. Освен това, развитието на съвременните технологии направи развода още по-лесен. Известни са случаи, когато мъже уведомяват съпругите си за развода чрез СМС или с помощта на друго мобилно средство.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password