Изтича крайният срок за подаване на договори за земя

Горещо
Изтича крайният срок за подаване на договори за земя

До 31 юли собствениците на земеделски земи трябва да декларират как ще ги стопанисват – дали ще ги обработват лично или планират отдаването им под аренда, предаде репортер на БГНЕС. Ако не направят това, държавата ще разпредели служебно земята за ползване.

Т.нар. „бели петна“ при земеделските земи – площите, чиито собственик не се знае или не се е заявил, през последните една-две години възлизат на около един милион декара, сочи статистиката на Министерството на земеделието. Всяка година със собствениците на землищата се сключват доброволни споразумения за ползване на земите и някъде в тези територии влизат имотите, чийто собственик не е указал какъв е статутът на неговата земя.

Ако собственикът на земя не е подал декларация, че лично ще я обработва, правното основание на ползване за следващата стопанска година е на ползвателя, в чийто масив попада имотът. Това ползване е възмездно. Ползвателят, в чиито масиви попадат „белите петна“ дължи заплащане.

Собственикът получава парите си от областната дирекция по земеделие на сметка по местонахождение на имота, след като те постъпят в специална сметка, а давностният срок за получаване на сумите е десет години.

Според експерти в земеделското министерство, обаче, това разкрива и един друг проблем – за липсващите собственици, които не се интересуват от земите си и не търсят парите си за тях.

От министерството на земеделието предупреждават за рисковете от сключване на договора за ползване на земята от друго лице след 31-ви юли, когато имотът отново влиза в информационния масив като „бяло петно“ – т.е. човекът с договора, който си плаща за ползването на този имот, не може да се възползва от това и да го обработва през текущата стопанска година.

Общинските служби „Земеделие“ изготвят предварителни регистри, които се обявяват до пети август. Тези регистри трябва да се погледнат от всички собственици и засегнати лица, за да се види всеки имот с какъв статут е, като до 15 август могат да се правят корекции в регистъра.

За да се избегнат злоупотреби, от земеделското ведомство призовават собствениците на земи до 31 юли или да подадат декларация за лично обработване на земята или да сключат договорите си с ползвателите, за да се предотвратят бъдещи грешки и недоразумения.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password