За първи път: Картини заживяват нов живот чрез изложба на тъмно

Култура
За първи път: Картини заживяват нов живот чрез изложба на тъмно

Националната галерия „Квадрат 500“ представя за първи път в своята история изложба на тъмно. Тя се реализира с помощта на новите технологии и за нейното излагане не се използва нито едно осветително тяло, а само шест проектора, които осветяват картините на кюстендилския майстор Богомир Лазов, предаде репортер на БГНЕС.

Тази изложба трябва да бъде видяна не само заради авторите, представени в нея, но и заради сценографията, експозиционното решение, и цялостната атмосфера. Ние сме осигурили всички технически условия, за да бъдат акварелите експонирано в една контролирана среда. Ефектът е впечатляващ. Всяко едно произведение е самостоятелно кадрирано заедно с информацията към него“, каза за БГНЕС кураторът на изложбата „Богомир Лазов (1906 – 1969) и българският акварел“ Иво Милев.

При влизането си в залата посетителят има чувството, че гледа диапозитиви, защото всички картини светят като от екран. Оказва се обаче, че това е само илюзия, защото платната са поставени на стените в рамките си. Тъмното скрива рамките и по този начин и посредством осветяването с лъчите от проекторите картините „светват”.

Този ефект се получава, защото акварелът е една техника, която разчита на белотата на листа. Тя разчита на тази белота, която му създава тази ефирност. Това осветление допринася акварелът да бъде видян така както трябва“, обяснява Милев и добавя, че картините заживяват нов начин, който според него е истинският им живот.

Кураторът разкрива, че приносът на Богомир Лазов има изключително влияние върху историята и художествения живот в Българя и историята на българското изобразително изкуство през 30-те години заедно с Владимир Димитров-Майстора, Кирил Цонев, Стоян Венев, Иван Ненов и др.

Той е един от основателите на дружеството на новите художници. Излага заедно с неговите членове. През 1939 г. Лазов се оттегля изцяло в Кюстендил. Това го изолира от целия художествен живот. Тази изложба е опит да се преодолее и това нещо.

Историята на изобразителното изкуство не се състои само от класически имена и магистрални творци, а и от такива като Лазов, които създават пълнотата и съдържанието. Той не рисува само акварел, той рисува маслена живопис и рисунка“, добавя още кураторът на изложбата и подчерта, че в тази изложба са подбрани само акварелни произведения.

Освен неговото изкуство, посетителите ще могат да видят и картини на негови приятели-акварелисти като Александър Божинов, Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Александър Миленков, Павел Францалийски.

Изложбата се открива тази вечер в 18 часа и ще може да бъде видяна в Националната галерия “Квадрат 500” до 29 септември.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password