Холандия: Без бурки на обществени места

Политика
Холандия: Без бурки на обществени места

Холандия забрани носенето на бурки в училища, в болници, както и в обществени сгради. Влизането на закона в сила беше прието с възторг от десния популист Геерт Вилдерс, който заяви, че това е „исторически ден“.

Законът забранява носенето в обществени сгради на каквото и да е покриващо лицето облекло, включително каски и качулки.

Забраната важи за общини, болници, училища и за обществения транспорт. Нарушителите са застрашени от забрана за достъп до определени места и глоба от най-малко 150 евро.

Това е първата антиислямска мярка,“ заяви Вилдерс, доволен от решението, за което самият той настоява преди 14 години. „Холандия е нашата държава и ние не се отнасяме така с жените“, заяви крайнодесният политик.

Необходими бяха много години, докато холандското правителство приеме подобен нормативен акт. Много хора възприемат пълното покриване на лицето като символ на потисничеството над жените в исляма.

Критиците на този закон виждат в него нарушение на религиозните свободи.
Според данни на университета в Амстердам и мюсюлмански общности в различни градове, в Холанди има само около 150 жени, които носят постоянно бурка или никаб.

Законът доведе до разногласия между кмета на Амстердам Фемке Халсема и правителството. Халсема заяви, че градът й има по-важни приоритети от спазването на забраната, като борбата срещу организираната престъпност, например. Това наложи Министерството на вътрешните работи да й напомни, че „законите важат и за Амстердам“.

Преди да бъде приет, законът предизвика ожесточени дебати в страната. В социалните медии се появиха предложения забулените жени да бъдат нападани и събличани. Различни хора можеха пишат в хаштаг #boerkabuddies, ако някоя забулена жена се е почувствала заплашена на обществено място.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password