Няма заплаха за стратегическата стабилност в света

Политика
Няма заплаха за стратегическата стабилност в света

Прекратяването на договорите за съкращаване на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) и за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия (New START) не са непременно условие за краха на стратегическата стабилност, съобщава РИА Новости, позовавайки се на мненията на американски военни експерти.

При наличието на политическа воля от страна на Русия и САЩ би могло да се постигнат нови споразумения в тази област, които не е задължително да са правнообвързани.

Договорът за ликвидирането на ракети със среден и малък обсег прекратява действието си на 2 август. В началото на годината Вашингтон обяви, че едностранно напуска споразумението, като обвини Русия в неговото продължително нарушаване. Москва отхвърли тези обвинения.

Според експертите, ако двете държави са в състояние да водят конструктивен диалог, да възприемат загрижеността на другата страна и да проявят сдържаност във военната област без юридическо обвързване и договорен режим, тогава стратегическата стабилност може да бъде факт и без сключването на специален договор.

В средносрочна перспектива е по-реалистично да се очаква изготвянето на нови писмени документи или споразумения в тази област, отколкото да се очаква подобряване на климата в двустранните отношения.

Тук отново въпросът опира до проявата на политическа воля от страна на САЩ и Русия, и дали тя ще се окаже достатъчна за подписването на нови споразумения.

Ако липсва дипломатическа активност, свързана с урегулирането на тези въпроси, много скоро светът ще се изправи пред ситуация, подобна на тази през 80-те години на миналия век, когато двете държави започнаха да разполагат ракети на територията на Европа. За да се избегне такъв сценарий, и САЩ, и Русия трябва да направят отстъпки. Към настоящия момент оценката на експертите е, че такава политическа воля не се забелязва.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password