Сентено: Няма да участвам в гласуването за избор на нов шеф на МВФ

Политика
Сентено: Няма да участвам в гласуването за избор на нов шеф на МВФ

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено, който е кандидат за нов ръководител на МВФ, заяви, че няма да участва в гласуването днес, при което трябва да се избере нов директор на финансовата институция. Той заяви, че на по-късен етап е готов да работи по „приемливо за всички“ решение, информира РИА Новости.

В началото на юли лидерите на ЕС на срещата на високо равнище се съгласиха да номинират Кристин Лагард, която от 2011 г. заема поста управителен директор на МВФ за ръководител на ЕЦБ. Сега трябва да бъде избран заместник на Лагард, а страните от ЕС трябва да се договорят за общ кандидат днес, който след това ще бъде представен на борда на директорите на МВФ.

В търсенето на европейски кандидат за управление на МВФ, както и при други решения на ЕС, трябва да се стремим към общо съгласие. Искам да помогна за намирането на консенсус, така че няма да участвам в този етап от процеса (гласуването днес). Все още съм готов да работя върху решение, приемливо за всички “, заяви Сентено в Туитър.

В момента краткият списък с ключови кандидати включва, освен самия Сентено, бившият министър на финансите на Холандия Дийселблум, изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева, ръководителят на Банката на Финландия Оли Рен и министърът на икономиката на Испания Надя Калвино. Изборът на единствен кандидат се модерира от френския финансов министър Бруно Льо Мер. Въпросът беше поставен на гласуване, защото страните не можаха да постигнат широк консенсус.

Съветът на директорите на Международния валутен фонд обяви на 26 юли, че е започнал процеса за избор на нов директор и този процес ще приключи на 4 октомври.

/БГНЕС/

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password