Рядък вид чай продаден на търг за рекордните 2 035 долара

Горещо
Рядък вид чай продаден на търг за рекордните 2 035 долара

Рядък черен чай Асам се продаде за световна рекордна цена на търг в Индия, подчертавайки бума на специализираните чайове, докато индустрията като цяло е в криза.
2-килограмовата партида от златна колекция чай Майджан бяха продадени за 141 002 рупии (2 035 долара) в сряда, съобщава АФП.

Неопознат белгийски търговец е купил чая чрез местен агент, съобщи служител от търга.
Секретарят на чаения аукционния център в Гувахати, Динеш Бихани, заяви, че това е рекордна цена на търг, надминавайки 50 000 рупии за килограм, платени за златен чай Манохари предния ден.

Купувачи от Германия, Великобритания, САЩ и Иран са активни на пазара в Асам, а по-високите цени се плащат в частни продажби.

Чаят Майджан произхожда от 100-годишни плантации от храсти, собственост на „Assam Company India Limited“, едно от най-старите предприятия за чай в света.

Компанията е в период на възстановяване, след като бе обявена в несъстоятелност миналата година, когато беше поета от индийския магнат Б.Р.Шети.

Богата на аромат и свежест, златната колекция на чаят Майджан предлага уникално и екзотично изживяване“, каза директорът на „Assam Company India“ Санджай Джайн.

Производството обаче е “досаден процес”, добави той.

„Пъпките се берат в специфично време в зависимост от климатичните условия, навиват се на ръка и се сушат на слънце. Целият процес е изцяло естествен и няма включена машина“, каза Джайн.

Само 35 килограма чай е произведен през тази година и само 2 килограма са били предложени на тазседмичния търг.

Много сме доволни от рекордната цена. Това показва, че има купувачи на качествен чай и е добра новина за чайната индустрия в Асам”, каза той.

„Assam Company India“ има 14 градини в североизточния щат и произвежда повече от 10 милиона килограма черни чайове и други сортове, включително жасмин.

Асам съставлява повече от половината от производството на чай в Индия с повече от 650 милиона килограма, получавани всяка година от 850 чайни градини на щата.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password