Френски министър предизвика спорове със защита на френския език

Горещо
Френски министър предизвика спорове със защита на френския език

Министърът на културата на Франция предизвика дебати и критики с призив да се използва само френския език в страната, пише Евронюз.

Франк Риестер написа в Туитър “казвайте нещата на френски!”, с което отбеляза 25-та годишнина от приемането на Закона Тубон във Франция.

Този закон забранява използването на чужди езици от френските обществени телевизии, което налага и до днес всички чуждоезични програми да бъдат дублирани на френски.

Законът заповядва, също така, радио станциите да излъчват най-малко 40 процента френски песни в своята програма.

“Законът Тубон е на 25 години. Той е интерпретация на член 2 от Конституцията: “Езикът на републиката е френски”. Животът ни щеше да е толкова различен без това просто изискване: “Казвайте нещата на френски.”, написа Риестер.

Въпреки че туитър на пръв поглед изглежда като безвреден патриотизъм в страна, която се гордее с езика и културата си, коментарът предизвика критики и дебати.

В коментарите под туита беше изтъкнато, че президентът на Франция Еманюел Макрон редовно използва английски идиоматични изрази.

Кино продуцентът Кристоф Куртоа припомни, че най-големите френски компании често правят рекламите си на английски, като даде пример с Рено и техния слоган “Never Too Much” и авиопревозвача Еър Франс с тяхната кампания “France Is In The Air”.

През 2015 г. тогавашният министър на културата Фльор Пелеран критикува Законът Тубон. Тя каза, че “езикът винаги се развива” и изтъкна, че съседните английски и италиански са дали френския език стотици думи.

Пелеран, която е родена в Южна Корея и говори френски, немски и английски каза, че “Френският език не е в опасност и моята отговорност като министър не е да поставям неефективни прегради пред други езици, а да дам на всички граждани средствата, с които да гарантират, че френския ще продължи да живее.”

/БГНЕС/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password