Индия раздели Джаму и Кашмир на две административни единици

Политика
Индия раздели Джаму и Кашмир на две административни единици

Раджия Сабха, горната камара на индийския двукамерен парламент, прие закон, наречен Законопроект за реорганизация, който разделя щата Джаму и Кашмир на две федерални администрации.

Индийското правителство днес анулира член 370 от националната Конституция, която предоставя специална автономия на щата Джаму и Кашмир, част от контролираното от мюсюлманите мнозинство в Кашмир. Законът предоставя на щата автономна Конституция, както и права за вземане на решения в различни области, с изключение на отбраната, външните работи и комуникациите, информира Спутник.

Пакистан категорично осъди този ход, като заяви, че нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и противоречи на волята на народа на Кашмир.

Отношенията между Индия и Пакистан отдавна са напрегнати заради конкуриращите се претенции към части от региона на Кашмир, откакто страните получиха независимост от Британската империя през 1947 г. През последните 70 години двете страни са водили две войни и са в конфликт за региона.

По-рано през деня Индия съобщи, че изпраща допълнително военни подразделения в Кашмир, чиято автономия реши да отнеме, съобщава Си Ен Ен. Регионът вече е едно от най-военизираните места в света, а голям брой известни политически лидери са под домашен арест, припомнят анализатори.

В момента в Кашмир е спрян достъпът до комуникациите- няма връзка с интернет и мобилните услуги. Целта на мярката е да се предотвратят протести, които се очаква да избухнат след решението на централната власт в Индия.

Член 370, който дава на северния щат Джаму и Кашмир по-голяма автономност от всеки друг индийски щат, е особено чувствителна тема, тъй като именно по-голямата независимост от централната власт в Ню Делхи беше условието, при което Кашмир се съгласи да се присъедини към Индия.

Вътрешният министър Амит Шах обяви в парламента правителствените планове за отнемането на автономията на фона на масовите протести от страна на опозицията.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password