Политическа криза разтърсва Италия

Политика
Политическа криза разтърсва Италия

Вицепремиерът на Италия и лидер на партия „Лига” Матео Салвини е информирал премиера на страната Джузепе Конте, че в парламента вече няма мнозинство, подкрепящо правителството и го е уведомил, че е необходимо да се проведат предсрочни избори в страната, съобщи РИА Новости.

Днес заявих на премиера Конте, че трябва да дадем думата на италианците”, заяви Салвини.

Спекулациите, че италианското коалиционно правителство може да се срине ескалираха в четвъртък, когато напрежението между неговите популистки лидери достигна пика си заради разногласия около финансирането на високоскоростна влакова линия.

Премиерът Джузепе Конте проведе отделни разговори с президента на страната Седжо Матарела и с крайно десния вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини, Конте призова министрите да се откажат от политическите спорове.

Салвини призова още изборите да се проведат възможно най-скоро, след като партията му „Лига” засили натиска си върху коалиционните си партньори, като излезе с изявление, в което призовава за незабавни избори.

Нека отидем направо в парламента, за да кажем, че вече няма мнозинство … и бързо да се обърнем към избирателите”, каза той.

Президентът Серджо Матарела настоя, че трябва да има правителство, което да финализира бюджета, който трябва да бъде представен пред ЕС до края на септември. За тази цел президентът може да състави правителство на технократи и да насрочи изборите за февруари или март.

Правителството се бори за овладяване на дефицита и гигантски дълговете в размер на над 2,3 трилиона евро.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password