Бивш мексикански министър в ареста за корупция и подкупи

Горещо
Бивш мексикански министър в ареста за корупция и подкупи

Бивш министър, който навремето отговаряше за програмите за социално развитие в Мексико, беше обвинен в корупция за предполагаемата кражба на над 300 милиона долара и арестуван в очакване на съда.

Росарио Роблес, член на кабинета при бившия президент Енрике Пеня Нието (2012-2018 г.), бе поставена под стража в края на 12-часово съдебно заседание и доведена в женски затвор в Мексико Сити.

Тя е обвинена, че участва в корупционна схема, в която официални представители твърдят, че са отклонили близо шест милиарда песо от касата на правителството чрез фалшиви договори, в които участват публични университети и фиктивни компании.

Това е един от първите големи случаи на подкупи при президента на левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е кръстоносец против корупцията и встъпи в длъжност през декември.

Роблес, считана някога за близка до Лопес Обрадор, е служила като министър на социалното развитие и аграрното развитие в предишното правителство.

Роблес отрича обвиненията и казва, че е открила и съобщила за злоупотребите. Нейният адвокатски екип казва, че делото срещу нея е “политическо преследване”.

Лопес Обрадор отрече да стои зад наказателното преследване на Роблес.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password