Икономисти предвиждат труден Брекзит

Политика
Икономисти предвиждат труден Брекзит

Вероятността Великобритания да напусне Европейския съюз без ратифициран договор се оценява на 25%, смята експертът по развити пазари на ING Джеймс Смит.

Подобен „развод” предполага много неприятни икономически последици и за двете страни. Евентуално провеждане на избори в Обединеното кралство може да доведе до удължаване срока на излизане от Евросъюза. Датата на Брекзит е 31 октомври, след като Великобритания не успя да ратифицира договора с ЕС и не напусна общността на 29 март, както беше планирано предварително.

Тереза Мей подаде оставка, след като не успя да се справи с проблемите на Брекзит и да обедини консерваторите в парламента около условията по споразумението за напускане на ЕС.

За министър-председател беше избран Борис Джонсън, който обеща страната му да излезе от Евросъюза на 31 октомври, независимо дали ще бъде подписано споразумение.

Европейската комисия потвърди позицията на ЕС, че текстът на споразумението с Великобритания е единственото възможно и няма да бъде преразгледано.

В началото на август британският финансов министър Саджид Джавид обяви, че са отпуснати допълнително 2,1 милиарда паунда, за да се подготви за Брекзит без споразумение.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password