Летището в Хонконг е блокирано втори ден

Политика
Летището в Хонконг е блокирано втори ден

За втори пореден ден е спряна регистрацията на полети на международното летище в Хонконг заради антиправителствени демонстрации, съобщава Би Би Си.

От петък едно от най-натоварените летища в света е обект на ежедневни протести.
Разпространени в социалните мрежи клипове показват пътници, опитващи се да преминат между демонстрантите в сградата на летището.

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Ламп отправи ново предупреждение към протестиращите. Тя заяви, че Хонконг е достигнал „опасна ситуация” и че насилието по време на протестите ще го тласне „надолу по път, от който няма връщане”. Масовите вълнения в Хонконг продължават вече 10 седмици и няма никакви признаци скоро да спрат.

Въпреки предупрежденията на властите, днес протестиращи отново се събраха в сградата на летището, където започнаха да строят барикади от количките за багаж.

Служителите на летището обявиха, че всички проверки са спрени, а пътниците бяха посъветвани да напуснат сградите на терминала „възможно най-бързо”.

Все още няма информация, до каква степен ще бъдат засегнати пристигащите в Хонконг полети. Протестите в понеделник доведоха до анулиране на стотици полети на едно от най-натоварените летища в света. Някои авиокомпании предвидливо отмениха полетите си и за днес, още преди да бъде обявено затварянето на терминала.

Част от демонстрантите държат плакати, в които се извиняват на пътниците за причиненото неудобство. Други са сложили превръзки на очите си в знак на солидарност с ранен протестиращ.

Протестите започнаха през юни в отговор на законопроект, който ще позволи осъдени граждани на Хонконг да бъдат екстрадирани в континенталната част на Китай.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password