Самолет „Spartan” в 24-часова готовност да помага на хората

Горещо
Самолет „Spartan” в 24-часова готовност да помага на хората

От 2014 г. до момента 16-та транспортна авиационна група е изпълнила 50 задачи за авиомедицинска евакуация, санитарно-транспортни задачи и донорски ситуации. Нашите високо подготвени екипажи изпълняват тези задачи във всякакви метеорологични условия и във всяко време на денонощието – и денем и нощем. Това каза пред БГНЕС командирът на 16-та транспортна авиационна група – Враждебна в състава на 24-та авиобаза полковник Филип Ангелов.

“Март 2019 г:. медиите съобщават за 58-годишен мъж с втори шанс за пълноценен живот след трансплантация. Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. По-рано през деня екип на ВМА бе транспортиран със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново, където бе извършена експлантацията на органи.”

Това е една от задачите през тази година, които екипажи на самолет „Spartan” от 16-та транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили изпълнили. Авиогрупата има на въоръжение различни типове военно-транспортни самолети, като най-новият от тях е именно C-27J “Spartan”. Основните задачи, които изпълнява военнотранспортната ни авиация, са свързани с превоз на личен състав, бойна техника и товари, десант на парашутисти и товари, въздушно фотографиране. Екипажите поддържат постоянна готовност за аварийно-спасително осигуряване, авиомедицинска евакуация, оказване помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, изпълнение на задачи за въздушен транспорт.

“Третата мисия на армията е „Принос към националната сигурност в мирно време”, съобщават още медиите. В доклада за състоянието на въоръжените ни сили за 2018 г. пише, че през годината въоръжените сили са провели 103 операции в подкрепа на населението при бедствия. Специализирани формирования са участвали в операции по търсене и спасяване на бедстващи граждани при тежки метеорологични условия и труднодостъпен терен. През 2018 г. били проведени и 85 операции по неутрализиране на невзривени бойни припаси. През периода били изпълнени седем специални задачи за нуждите на Министерството на здравеопазването.”

”За миналата година със самолет „Spartan” сме участвали в седем задачи за авиомедицинска евакуация, санитарно-транспортни задачи и полети за донорски ситуации”, обясни командирът на авиогрупата. За тази година до момента са изпълнили две. Едната е донорската ситуация през март, а следващият месец – април е била авиомедицинска евакуация. „Транспортирахме пациент в много много тежко общо състояние от Горна Оряховица до София, естествено със съдействието на съпровождащия го медицински екипи от ВМА”, каза той.

Във Враждебна има дежурни екипажи денонощно – в работно и извънработно време със самолет „Spartan”, които са в готовност за изпълнение на такива задачи. „В служебно време имаме готовност за около 120 минути да сме излетели, в извънработно време времето за готовност е от порядъка на 3 часа. Всичко това е резултат от високия професионализъм на личния състав на 16-та транспортна авиогрупа и създадената добра координация и взаимодействие с медицинските екипи”, посочи полк. Ангелов.

Има и ситуации, в които може да се откаже да бъде изпълнена такава задача. Пример за такава е тази, при която времето е неподходящо, или ако този, който иска да се изпълни такава задача, настоява примерно нощно време да се каца на летище, което не е оборудвано със светотехнически и навигационни средства. „В тези случаи могат да се откажат задачи, но като цяло последните години не сме отказвали задачи по мисията за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи”, посочи полк. Ангелов.

Старши лейтенант Митко Гергов от 4 години е борден инженер на самолет C-27J Spartan. Досега той е бил на 4 или 5 задачи по транспортиране на болни или ранени хора в нужда. Разказа, че първият такъв случай била ситуация, в която трябвало да вземат момиченце за донор. „Помня, че ни се обадиха през нощта – около 2 или 3 часа.

Ние дойдохме на работа, подготвихме самолета, излетяхме за Бургас. На летище Бургас ни чакаше втори медицински екип. Транспортирахме момичето от Бургас до тук, от тук пое екипа от София”, разказа той. За младият човек това е едно от най-смислените неща, за които може да се използва тяхната техника. „Реално армията е създадена да помага на населението, и аз съм много горд всеки път, когато изпълняваме някаква такава мисия и знам, че някой някъде чака орган и ние сме хората, които му го доставяме. Като се сетим и за спасените животи – приятно ми става”, споделя той.

За мисия, която така и не се състояла, разказа капитан Стоян Барев, който е пилот на Spartan, помощник-командир на екипаж. Тя е била за катастрофата на влака в Хитрино, когато много рано ги извикали да дойдат с колегата, с който били дежурни. „Ние вече бяхме с пуснати двигатели, чакахме готовност за излитане и последните указания на висшестоящото командване когато казаха, че не е необходимо, а всички обгорени са настанени в болниците около Хитрино, така че не се наложи да ги транспортираме до София.

Имахме около 20 носилки на борда, бяхме готови да транспортираме пострадалите тогава”, разказа той. Капитан Барев е във Враждебна от 2000 година и е летял на по-голяма част от самолетите, които са на въоръжение тук. На Spartan лети от няколко години и момента е втори пилот на този самолет. „Армията не е само като лукс, като нещо излишно и което евентуално ще има нужда от него. Армията е ежедневно да помага на народа”, каза той.

Военновъздушните сили по договор разполагат с 3 самолета C-27J Spartan. В момента летят 2, за третия командирът на Враждебна обясни, че в момента му се прави годишна инспекция.

/БГНЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password