Нервите почиват, когато ръцете се трудят. Благите мисли на един 104-годишен мъдрец.

Други

Живял в Карпатите обикновен човек на име Андрей Воронов. Трудолюбив бил и никога не губел кураж, а съдбата му отредила да доживее до цели 104 години. Мъдрият старец спазвал свои прости правила и десетки години записвал мислите си. По щастлива случайност записките му попаднали в ръцете на журналиста Мирослав Дочинец.

Той издал книгата „Много години. Благи години. Заповедите на 104-годишния мъдрец Андрей Воронов за дълъг и радостен живот”, част от които споделяме с вас:

 1. Научи се да виждаш всичко живо наоколо и да му се радваш– на тревата, на дървото, на птиците, на животните, на земята и на небето. Вглеждай се в тях с добри очи и с внимателно сърце – и ще ти се открият такива знания, които няма да намериш в книгите. И ще откриеш в тях себе си – укротен и обновен.
 2. Изгради си навик поне по няколко минути – във всички сезони да постоиш бос на земята. Давай на тялото си земя докато тя самата не го е извикала.
 3. Търси начини да прекараш известно време до водата – . Тя премахва умората и почиства мислите.
 4. Пий чиста вода, където и да си, без да чакаш да ожаднееш. – Това е най-важното лекарство. Където и да ме заведеше съдбата, първата ми работа беше да намеря кладенец или извор. Не пий сладка и солена (минерална) вода от бутилки. Първата ще ти разяде дроба, втората ще ти затлачи кръвоносните съдове.
 5. Всеки ден на масата ти трябва да има зеленчуци. – Питателни зеленчуци, докоснати и напълнени със слънце. На първо място – цвекло, няма по-добра храна на земята от него. След това – боб, тиква, морков, домат, чушка, спанак, зелена салата, ябълки, грозде, сливи.
 6. Месо, ако искаш, можеш да ядеш. Но рядко. – Не яж свинско – то е изпратило на оня свят не един човек. А тъничко парченце сланина ще е от полза. Но не пушено. Защо да приемаш смоли…
 7. Лоша храна  – салами, пържени картофи – , бисквити, сладости, консерви, туршии. Моята храна – булгур, боб, зелени храни. Хищникът, наяден с месо, едва пълзи от леност. А конят от овеса цял ден дърпа каруцата. Скакалецът се храни с трева, затова и има сили да лети.
 8. По-добре е да се хапва по залък, но често – . За да ям по-малко пия много вода и компоти, ям груба храна и сурови плодове. От четвъртък вечерта до петък вечерта не ям нищо, само вода пия.
 9. Постите са най-голямата благодат – . Нищо не ме укрепва и подмладява така, както постите. А сърцето ми е весело като на младеж. След всеки по-дълъг пост аз се подмладявам с няколко години.
 10. Слънцето изгрява и залязва за теб. Работа спори след изгрев – . Ако свикнеш с това ще си здрав тялом и духом. А мозъкът си почива и просветлява във вечерния сън. Така постъпват монахините и воините. И имат сила да служат.
 11. Добре е през деня да подремнеш за половин час – , за да освежи кръвта ти главата и лицето ти. Лошо е да се спи след хранене, защото тогава кръвта става гъста и мазнината се отлага по кръвоносните съдове.
 12. По-малко седи, но спи доволно.
 13. Постарай се повече да си под открито небе – Свикни да живееш в прохладно помещение. Достатъчно е краката и ръцете да са на топло, а главата – на хладно. Тялото вехне и остарява от топлото. В Усурийските гори познавах един китаец, който винаги беше облечен във ватирани дрехи, но пък почти никога не палеше печка в къщата.
 14. Слабото, зиморничаво тяло заздравявай с билки. – Клонка касис, стръкчета малина и горска ягода – запарват се и се пият през целия ден. През зимата ще получиш голяма полза от това.
 15. Не забравяйте орехите. – Орехът прилича на мозъка ни и му дава сила. Добре е всеки ден да се приема по една чаена лъжичка орехово масло.
 16. Бъди добър и внимателен с хората – . От всеки от тях, даже от празния човек, можеш да научиш нещо. Не си създавай от хората нито врагове, нито приятели. Тогава няма да имаш грижи.
 17. Това, което е предназначено за теб, ще ти се даде. – Само се научи смирено да чакаш. Това, което не ти е писано, няма какво да го чакаш. Нека душата ти да е лека.
 18. Не вярвай в предразсъдъци и на гадаене по звездите – не прибягвай до врачуване. Дръж душата и сърцето си чисти.
 19. Когато на душата ти е зле, трябва много да се ходи – . Най-добре по полето, в гората, около вода. Водата ще отнесе тъгата ти. Но помни: най-доброто лекарство за тялото и душата са постите, молитвата и физическата работа.
 20. Движи се повече. Камъкът, който се търкаля, трева не хваща. – Задълженията ни държат на тази земя. Не ги загърбвай, но и не им давай да господстват над теб. Никога не се страхувай да започнеш да изучаваш ново дело – ще се обновиш.
 21. Никога не съм ходил на курорт – . Нямам нито една пролежана неделя. Почивката ми е в смяната на нещата, които правя. Нервите почиват, когато ръцете се трудят. Тялото набира сили, когато главата работи.
 22. Не моли за малко. Моли за много. – И ще получиш повече от малко.
 23. Не се изхитрявай за извличаш изгода, старай се ти да си полезен. – Лозата, която не ражда, скоро изсъхва.
 24. Не бъди присмехулник и хаплив – , но бъди весел.
 25. Не преяждай!
 26. След вечеря винаги половин час – се разхождам из градината.
 27. Когато се храните, не пийте – . Не пийте нито преди, нито след хранене.
 28. За да не обикаляте с детето си по болници и аптеки, – оставете го в ръцете на природата. От малко го научете да ходи босо по земята. Това е силна закалка. Поизгоряло е детето на слънце – това ще му е от полза. Ухапала го мравка или комар – това е добре. Нажулило го копривата, изкъпало се в студена вода, ожулило се на трънче, хапнало паднал плод в градината – всичко това го укрепва тялом и духом.
 29. Когато режете зеленчуците с нож – те частично губят земната си сила. – Най-добре е да ги ядете и варите цели. Лукът е по-полезен, ако го смачкате с ръце или върху дървена дъска.
 30. Искате дълго да живеете и да сте млади? – Веднъж в седмицата си правете орехово-ябълчен ден. Сутринта си пригответе 8 ябълки и 8 ореха. На около всеки 2 часа изяждайте по една ябълка и един орех.
 31. Когато започнете да се уморявате бързо – , когато работата не ви спори и всичко ви дразни, трябва два-три пъти на ден да хапнете морков. Това ще възстанови силите ви.
 32. Топлата храна трябва да се готви – за едно-две хранения, храната трябва да е свежа.
 33. За да няма простуда, не се къпете с гореща вода – , яжте всеки ден чесън и орехи, ходете боси по разпръсната по пода царевица и много спете.
 34. Когато дойде сезонът на ягодите, малините и къпините, можете да се откажете от всякаква друга храна, но не и от тях. Яжте поне по една чашка на ден, ако звездите са очите на небето, ягодите, малините и къпините са очите на Земята.
 35. Отглеждайте в себе си вътрешното чувство – на радост и очарование от живота.
 36. Намерете време за мълчание, успокоение – и душевна беседа със самия себе си.
 37. Кое е добро и кое – – лошо нека да ви подскаже сърцето, а не човешката мълва.
 38. Не преживявайте кой какво мисли и говори за вас – Бъдете съдници на самите себе си в чистота и достойнство.
 39. Не се сърдете на хората. Не ги съдете. – Всеки човек, на когото сте простили, ще ви добави любов към самия вас.
 40. Ако сърцето ви е преизпълнено с любов – , в него няма място за страх.
 41. Не се състезавайте в нищо с никого – . На всеки е дадено своето. По-добре е да отстъпите.
 42. Беден е не който има малко – , а на когото му е малко.
 43. Никога не бийте децата и не им крещете – . Иначе от тях ще израснат роби.
 44. Не спорете. – Всеки има своята истина и своята обида.
 45. Не поучавайте хората как да живеят и какво да правят. – Аз никога не поучавам, само давам съвети, когато ми ги поискат.
 46. Не се смятай за най-умния – , най-порядъчния, за повече от другите.
 47. Целебна сила е здравият сън. – Но той трябва да бъде заработен през деня с работа, с физически и умствени усилия.
 48. Ако си поставен пред тежък избор или сложно решение – , с лека душа се помоли вечерта и на сутринта, когато станеш, ще ти се даде отговор.
 49. Ако не знаеш какво да правиш, – прави поне каквото можеш.
 50. Ако се страхуваш да направиш нещо, не го прави. Но ако го правиш – не се бой. 

   

   

   

  7 блага

  1. Умерено хранене
  2. Постоянна умерена физическа работа, навик много да се върви пеш
  3. Чиста вода и чист въздух
  4. Слънце
  5. Самоконтрол, самоограничение
  6. Почивка
  7. Вяра

   

  7 важни урока

  1. Намери радостта в живота. Радостта от всяка подарена ти минута.
  2. Носи радост на другите. Бъди човечен.
  3. Прощавай. Винаги. На всички и на себе си.
  4. Кай се. Освобождавай се от греха и грешките.
  5. Смей се. С лице и душа. (Не се отнасяй сериозно към хората и към себе си.)
  6. Дишай. Свободно, дълбоко и с наслада.
  7. Спи. На воля и с удоволствие.

   

  7 заветни храни

  1. Цвекло
  2. Краставици и лук
  3. Кисело мляко
  4. Риба
  5. Каша (пшеничена, царевична, бобена, от елда)
  6. Ябълка
  7. Ягоди, малини, къпини и орехи

   

  7 заветни напитки

  1. Изворна вода
  2. Зелен чай
  3. Сок от грозде (вино)
  4. Чай от листа, клонки и цветове на плодове
  5. Квас
  6. Компот от диви плодове
  7. Сок от кисело зеле

 

/webstage.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password