Дипломат отстранен от работа заради пост за „бяла Европа”

Горещо
Дипломат отстранен от работа заради пост за „бяла Европа”

Дипломат от посолството на Хърватия в Германия е отзован заради пост в социалните мрежи, уронващ репутацията на държавата, съобщава BBC News.

В началото на август Елизабета Маджаревич, първи секретар в посолството в Берлин, е публикувала на профила си във Фейсбук снимка от Адриатическото крайбрежие с коментар: „Само бели европейци, както беше преди 30 години в цяла Европа”. В поста има коментари за „чиста и автентична Европа”, определяни като националистически и неонацистки. Страницата на Маджаревич е закрита.

Първоначално хърватката заявила, че пише като частно лице, а не като чиновник и че има право на неприкосновеност на личния живот. По-късно изразила предположение, че акаунтът й е хакнат. При проверката е установено, че в свои предишни постове тя е заявявала подкрепа на хомофобските възгледи и твърденията за връзка между ЛГБТ-движенията и педофилията. Правени са негативни изказвания и срещу ислямските традиции и начин на живот на мюсюлманите.

Министерството на външните работи на Хърватия заяви, че е отзовало дипломата си. Дамата е отстранена от работа и ще бъде предложена за дисциплинарно наказание. Министърът на външните работи Гордан Гърлич Радман заяви, че дипломатът никога не се изказва като частно лице. „Личният живот приключи. Ако не сте готови за това, не можете да бъдете дипломати”, подчерта той.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password