След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово

Горещо
След протест: Избраха нов терен за загробване на прасетата от Караманово

Край на напрежението в русенското село Караманово, където беше открито огнище на африканска чума в близкия свинекомплекс. След недоволството на местните хора беше избран нов, трети терен, където да бъдат загробени заразените прасета, съобщи БНТ.

Вирусът в свинефермата е открит в края на миналата седмица. С всеки изминал ден смъртността на животните се увеличава, както и необходимостта от спешното им загробване. Процедурата обаче се забави, докато местните жители, собствениците на свинефермата, Агенцията по безопасност на храните и Басейнова дирекция се споразумеят къде е най-подходящото място за заравяне на прасетата.

Бисер Блажев, кмет на с. Караманово, съобщи, че първото място, на което е намерен терен за загробване, е бил на 300 метра от селото. “Хората се надигнаха малко като обществено недоволство.Намерихме ново място, където обаче самият собственик на прасетата не е доволен. Просто мястото е малко по-стръмно и не може да се качи с машините”.Така се стигна до избора на нов, трети терен. Всичките 4 500 прасета ще бъдат загробени на три километра от селото. Багерите спешно запълниха стария изкоп с пръст и направиха нов в местността “Ливадите”. По-късно през деня в него бяха загробени първите 200 прасета.

Според д-р Георги Дяков, директор на ОДБХ-Русе, теренът се охранява от полиция. “Има  процес на ферментация, на разпад на органичните материи, – наблюдават се терените, и в рамките на две седмици теренът е ограден”.

Заради Африканската чума в района е въведена 10-километрова наблюдателна зона, в която попадат 12 села от Русенска и Великотърновска област.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password