Макрон: Болсонаро ме излъга за позицията на Бразилия за климата

Политика
Макрон: Болсонаро ме излъга за позицията на Бразилия за климата

Френският президент Еманюел Макрон вярва, че бразилският му колега Яир Болсонаро го е излъгал относно позицията на Бразилия относно изменението на климата и Франция сега ще блокира търговска сделка между страните от ЕС и Южна Америка.

Като се има предвид отношението на Бразилия през последните седмици, президентът може само да заключи, че президентът Болсонаро го излъга по време на срещата на върха в Осака (Г20 през юни)“, заяви представител на френското президентство, след като между лидерите на двете страни се разпали публичен спор за горските пожари, бушуващи в тропическите гори на Амазонка.

Представителят на Елисейския дворец заяви, че коментарите и политиките на Бразилия през последните няколко седмици показват, че Болсонаро не възнамерява да спазва задълженията по изменението на климата и също така не иска да се ангажира с конкретни предложения за поддържане на биоразнообразието.

При тези условия Франция ще се противопостави на Меркосур“, добави официалният представител.

Макрон написа в четвъртък в Туитър, че пожарите, горящи в Амазония, представляват международна криза и трябва да бъдат обсъдени като основен приоритет, когато страните от Г-7 се срещнат този уикенд във Франция. Тогава Болсонаро заклейми Макрон, че има „колониалистки манталитет“.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password