Паметникът „Шипка“ – ехтящ вик във вечността

Авторски статии
„Паметникът „Шипка“. Ехтящ вик във вечността, носещ със себе си думата „борба“. За свобода, за съществуване, за истина…

 

Върхът, на който е построен паметника се нарича по няколко начина. Някои му казват връх Св. Никола (Шипка), други връх Столетов – този малък спор не засенчва по никакъв начин величието, значението и духа на паметника на свободата.

След решението от 1920 г. да се издигне паметник, честващ българската свобода, точно на този връх, от живите тогава ветерани от войната за Освобождение, започва събирането на средства за изграждането му. След завършването на монумента, лично цар Борис III открива зданието в края на август 1934 г.

На датата 26.08, но през 1934 г., със създаването на този силен паметник, българският народ сам венчае подвига на хиляди мъже и жени, борили се за нашата свобода. Днес си спомняме с удоволствие и патриотизъм, как българските граждани сами подпомагат строежа и правят така, че поколения напред да не забравят никога какво се е случило на Шипка.

Съветваме да посетите символа на българската свобода и да разгледате всичко, което предлага той. Не всички знаят, че монументът има няколко етажа, които съдържат интересни артефакти от войната. Върхът е придобил магическо усещане и несъмнено би накарал всеки българин да трепери – от гледката, от въздуха, от спомена.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password