„За първи път“ в Русе

Авторски статии
„За първи път“ в Русе
„Всичко, което видях по-късно, се беше вече случило някога в Русчук.“

                                                                                                                Елиас Канети, нобелов лауреат

 

Руси, Русчук, Гюргевград, Русинград, Голямо и Малко Гюргево – без значение как се е наричало Русе във времето, си остава един от най-важните градове в българското минало, където е дадено началото на много първи неща в България. Град на хилядолетна история, която датира от II-и век преди Н.е., Русе пази в себе си отпечатък от всички епохи, през които е преминал.

Историята му започва с изграждането на тракийското селище, чийто наследник през римско време става крепостта Сексагинта Приста („пристанище на 60 кораба“). Това военно средище възниква по време на управлението на император Веспасиан, 60-70г., като част от укрепителната система по северната дунавска граница на римската провинция Мизия. Крепостта след време е унищожена от нападения на авари и славяни през VІ в.

През периода на Първото българско царство и Второто българско царство на дунавския бряг, близо до руините на Приста, съществува укрепено селище с името Русе, по-късно Гюргево. То се утвърждава като значимо средище за търговия със земите отвъд Дунава. Завзето е от османските турци през 1388г.

По време на похода от 1596 – 1598г. влашкият войвода Михай Витязул Храбри съсипва крепостта Червен, която се намира на 30 км. от Русе, познат тогава с османското си название Русчук, и това дава начало на развитието на града.

След Кримската война османския град на Дунава се разраства още повече и е избран за административно средище на Дунавския вилает. Голям плюс е и обединението на княжество Влашко и Молдова в нова държава Румъния, която се намира само на 70 км. от Русе. Австрийски параходи, които вече имат лесен достъп до културата на Средна Европа проникват в българските земи именно през Русе. Това са някои от причините много от  първите неща в България да се случат именно в Русчук, дори преди България да се е освободила от робство.

Тук е открита първата съвременна печатница, първата ЖП линия в България, първата телеграфна линия, първата фабрика за алкохолни напитки, първата пивоварна и много други предприятия.

По време на Възраждането, Русе е един от най-важните центрове в България. Русенският комитет два пъти се определя за централен за вътрешността на страната.

След Освобождението Русе е най-големият град в Княжество България с около 22 000 жители. Неговата икономика се развива успешно, забелязва се европейския дух в архитектурата, индустрията не спира да се развива. Тук е мястото, където за първи път се прожектира кино, улиците получават своите имена, строят се тротоари и бордюри, основава се първата частна банка, застрахователно дружество, открито е първото земеделско училище, задвижен е първия ръчен асансьор и се образува българския флот – търговски и военен, който по-късно става и морски. Построяването на Дунав мост през 1954г. е още един тласък за незатихващото развитие на града.

Тежкият период за Русе идва през 80-те години, когато обгазяването от химическия завод „Верахим“ в Гюргево, Румъния, кара около 15 000 души от населението на българския град да го напуснат и да опустее значително.

Днес Русе се опитва да се върне към предишните си позиции и европейския си облик. Славното му минало е една от причините той да бъде един от най-забележителните градове в българската история. Русе си остава град със свободен дух, който носи по улиците си европейско влияние и хилядолетно минало.

1 Коментар

  • Илиян Отговори

    ноември 8, 2021 от 22:14

    Кога Русе се е наричал с тия имена Гюргевград, Русинград, Голямо и Малко Гюргево и в коя история сте го учили?! Ако ми дадете линкове може и да се дообразовам и аз покрай Вас

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password