Изложба на музея на Втората Световна война в Гданск гостува в НВИМ

Култура
Изложба на музея на Втората Световна война в Гданск гостува в НВИМ

В Националния военноисторически музей тази вечер ще бъде открита документалната изложба „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“. Тя е подготвена от Музея на Втората световна война в Гданск, Полша.

Изложбата е посветена на 80-годишнината от избухването на световния конфликт, започнал с германското нахлуване в Полша на 1 септември 1939 г. при Вестерплате, където е изграден мемориал – част от Музея на Втората световна война. В документи и снимки изложбата проследява разказа за преживяното от поляците, попаднали в желязната хватка на две мощни военни сили – Германия и СССР, и представя свидетелства за борбата с тоталитарните режими, за заслугите на войниците и цивилното население в отстояването на независимостта и победата на Съюзническите сили.

Изложбата „Борба и страдание. Поляците по време на Втората световна война“ се организира в сътрудничество между Посолството на Република Полша, Музея на втората световна война в Гданск, Полския културен институт и Националния военноисторически музей. Тя е част от събитията, с които НВИМ отбелязва 80-годишнината от началото на военния конфликт и може да бъде разгледана до 20 септември.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password