Митрополит Киприан: Комисията работи по македонския църковен въпрос

Други

Комисията, която бе създадена от Св. Синод на БПЦ, за уреждане на статута на Македонската православна църква – Охридска архиепископия продължава своята работа. Това каза старозагароският митрополит Киприан, предаде кореспондентът на БГНЕС.

В края на 2017 г. Македонската православна църква – Охридска архиепископия поиска от Българската православна църква съдействие за уреждане на нейния каноничен статут и тя да бъде нейна Църква – майка. В края на ноември Св. Синод на БПЦ създаде и специална комисия са уреждане на статута на МПЦ начело с митрополит Киприан. “Има комисия, която не се е изказала по въпроса. Когато има становище на комисията, то ще бъде разгледано от Светия синод и ще продължи процедурата, както трябва”, подчерта Киприан и добави: Към момента комисията работи.

Изказването на старозагорския митрополит идва само дни след като Вселенската патриаршия /ВП/ чрез архимандрит Роман Анастасиядис остро осъди поведението на бившия македонски владика Йован Вранишковски, който в момента представлява Сръбската православна църква. Вранишковски нарече абсолютно неприемливо Вселенската патриаршия да решава за съдбата на поместните църкви. Според архимандрит Роман Анастасиядис заедно с въпроса за Украинската православна църква е дошло време и за Охридската църква.

Миналия месец македонският премиер Зоран Заев подчерта, че “Светият Синод на БПЦ първи е направил смели крачки, за да подпомогне процеса на получаване на автокефалност от МПЦ.

Заев е убеден, че Македония като суверенна държава има право на самостоятелна и независима църква”.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password