Брекзит в цайтнот: Борис Джонсън заяви, че не иска избори

Политика
Брекзит в цайтнот: Борис Джонсън заяви, че не иска избори

Очаква се правителството да внесе предложение за провеждане на общи избори на 14 октомври, ако бъде победено от депутатите, противопоставящи се на Брекзит без сделка утре.

Борис Джонсън заяви, че не иска избори, но напредъкът с ЕС би бил “невъзможен”, ако опортюнистите спечелят. Бунтовниците Тори обединяват сили с лейбъристите, за да внесат законопроект, предназначен да спре Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври без споразумение.

В този случай премиерът ще бъде принуден да поиска забавяне до 31 януари 2020 г., информира Би Би Си. Говорейки пред „Даунинг стрийт” 10, Джонсън настояваше, че с подкрепата на депутатите той ще може да постигне промени в сегашната сделка за Великобритания за Брекзит – договорена от Тереза Мей и отхвърлена три пъти в парламента – на срещата на върха на 17 октомври.

Но той каза, че ако депутатите гласуват за блокиране на сделката, те “ще отсекат краката на позицията на Обединеното кралство”. Премиерът заяви, че няма “обстоятелства”, при които той лично да поиска Брюксел да забави Брекзит и на преговарящите от Великобритания трябва да им бъде позволено да продължат работата си без намеса от Уестминстър.

Не искам избори и вие не искате избори“, добави Джонсън. „Нека да продължим с дневния ред на хората, като се борим с престъпността, подобряваме здравното осигуряване, стимулираме училищата, намаляваме разходите за живот и позволяваме на талантите имат възможности в цялото Обединено кралство.“

Изправени пред обещанието на Джонсън да напусне ЕС на 31 октомври, със или без споразумение, редица депутати се събраха независимо от партийната си принадлежност, за да се опитат да предотвратят това. Очаква се те да представят утре законопроект, съгласно постоянна „заповед 24” – правило на Общността, което позволява да се свикват спешни дебати.

Законопроектът, който беше публикуван от депутата – лейбърист Хилари Бен, ще принуди премиера да поиска забавяне на Брекзит до 31 януари 2020 г., освен ако депутатите не одобрят нова сделка или не гласуват в полза на Брекзит без сделка до 19 октомври.
Бунтовниците – Тори – които включват бивши министри – бяха предупредени, че тези, които подкрепят законопроекта, са изправени пред изгонване от партията и премахване от изборните листи.

Но водещите фигури, включително бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук, настояха, че въпреки заплахата, те ще продължат напред и – по думите им – ще поставят „националния интерес“ пред собствения си.

Говорейки на публичен форум тази вечер, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза на привържениците си, че неговата партия е готова за гласуване, добавяйки: “Ще се радвам, когато дойдат изборите.”

Готов съм за тях, ти си готов за тях, ние сме готови за тях.”

Той обвини Джонсън, че “заплашва хората с безрезултатен Брекзит, за да си проправя път в парламента”.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password