“Дориан” засегна 13 000 домове и отмени 1 000 полета

Горещо
“Дориан” засегна 13 000 домове и отмени 1 000 полета

Ураганът „Дориан“ е причинил “големи щети” на Бахамските острови, заяви Червеният кръст, предупреждавайки, че 13 000 къщи може да са сериозно повредени или разрушени.

“Все още нямаме пълна картина на случилото се”, казва в изявление Суне Булоу, ръководител на Международната федерация за спешни операции на дружествата на Червения кръст (IFRC) и Червения полумесец в Женева.

„Но е ясно, че ураганът „Дориан“ е имал катастрофално действие“, каза той и добави, че „се предвуждат големи потребности от подслон, наред с необходимостта от краткосрочна икономическа подкрепа, както и от чиста вода и здравна помощ“.

Ураганът „Дориан“ атакува Бахамите със свиреп вятър и дъжд в неделя. Чудовищната буря от категория 5 разруши градове и домове, докато се движеше към американския бряг, където стотици хиляди бяха евакуирани.

Нямаше непосредствена информация за пострадали на ниско разположените острови.

IFRC обаче заяви, че до 13 000 къщи може да са силно засегнати.

Организацията също предупреди, че се смята, че широкото наводнение на остров Абако е замърсило кладенци със солена вода.

IFRC заяви, че е отделила 250 000 швейцарски франка (252 000 долара, 230 000 евро) от своя Фонд за спешна помощ при бедствия като отговор на кризата и за предоставяне на помощ за около 500 семейства, нуждаещи се от спешни убежища.

С устойчиви ветрове със скорост от 295 километра в час, „Дориан“ достигна сушата на Абакосовите острови, в северозападната част на Бахамите, като най-силната буря, която някога е удряла карибската верига.

След дни на нервна несигурност около пътя на бурята, югоизточните американски щати Флорида, Джорджия и Южна Каролина наредиха най-накрая жителите на крайбрежието да се евакуират в масово изселване, което засегна стотици хиляди.

Американският Червен кръст изчисли, че около 19 милиона души живеят в райони, които биха могли да бъдат засегнати от бурята, като около 50 000 души във Флорида, Джорджия и Южна Каролина потенциално ще се нуждаят от спешен подслон, в зависимост от пораженията.

IFRC заяви, че стотици доброволци от Червения кръст, превозни средства за спешни случаи и повече от 30 камиона с товари за помощ са мобилизирани, за да помогнат на хората, живеещи по пътя на урагана.

Най-малко 1 054 полета бяха отменени в Съединените щати поради приближаването на урагана „Дориан“, според FlightAware, който проследява пътя на полета на граждански самолети.

Според сайта повечето полети са отменени във Флорида. Отбелязва се, че повече от половината отпътувания и пристигания са отменени на летищата във Форт Лодърдейл, Орландо и Палм Бийч.

В петък „Дориан“ достигна до рядката пета, най-висока категория. Очаква се той да стане най-мощният ураган от десетилетия. Флорида, Джорджия, Южна и Северна Каролина въведоха извънредно положение, а в Джорджия и Южна Каролина беше обявена евакуация, която ще засегне общо 1,4 милиона души.

„Дориан“ е четвъртият ураган през този сезон. От трите предишни само „Бари“ е взел една жертва.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password