Епизоотичната комисия в Русе представя актуална информация за чумата по свинете

Горещо
Епизоотичната комисия в Русе представя актуална информация за чумата по свинете

Във вторник Областната администрация в Русе ще проведе заседание на Постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Заседанието е в изпълнение на указания от Министерството на земеделието, храните и горите и по време на него ще бъде представена както актуалната епизоотична обстановка в региона по отношение на болестта африканска чума по свинете, така и предприетите към момента мерки за борба със заболяването.

БГНЕС припомня, че в Русенска област обезщетение за умъртвено прасе ще получат 780 стопани. На 2 септември започна изплащането на обезщетенията на стопаните от общините Борово, Бяла, Две могили и Сливо поле. За останалите общини в региона ще бъде обявена допълнително друга дата. Изплащането на обезщетенията на място е само за стопаните, които не са посочили банкова сметка. Те ще получат сумата в брой, срещу представяне на лична карта.

Право на обезщетение имат стопанствата в 20-километровите санитарни зони около индустриалните ферми и тези с висок епизоотичен риск. Помощ ще получат собствениците, които отглеждат до 5 прасета в стопанство тип „заден двор“, не продават месо на пазара и са предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите си.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password