Роджър Уотърс подкрепи Асанж с „Wish You are Here”

Горещо
Роджър Уотърс подкрепи Асанж с „Wish You are Here”

Британският рок музикант, автор на текстове и музика на групата „Pink Floyd” Роджър Уотърс изнесе мини-концерт в подкрепа на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж пред британското Министерство на вътрешните работи в централен Лондон, съобщава РИА Новости. Целта на митинга, който събра няколкостотин души, беше да предотврати екстрадицията на Асанж.

Асанж, обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г., се укрива от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон, опасявайки се от екстрадиция в скандинавска страна. На 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ. Съдът в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор.

В момента съдът обмисля екстрадицията на основателя на Wikileaks, изслушванията по същество трябва да започнат в края на февруари – началото на март 2020 г. Роджър Уотърс говори пред британската публика в подкрепа на Асандж

Да видите как те (полицията) го извеждат, качват го в микробус и го отвеждат, беше ужасно. Когато го поставиха в кола, той призова британците да се противопоставят. И трябва да се съпротивите, за да предотвратите екстрадицията“, каза Уотърс във видео покана към акция.

Публиката посрещна появата на музиканта с радостни викове и лозунги в подкрепа на Асанж. Качвайки се на сцената, Уотърс заяви, че е шокиран от условията, при които е държан основателят на Wikileaks. Той призова за подкрепа на обвиняемия с публични действия и призова всички да се поставят на мястото на родителите на Асанж.

Това е тъжно. Асанж е затворен в килия за 24 часа. Радвам се, че много хора се събраха тук и ме слушат сега … Моля ви да се поставите на мястото на родителите на този човек, който може да прекара целия си живот в затвора. Всички сме братя и сестри. и всички сме отговорни един за друг “, каза музикантът и изпълни песента Pink Floyd Wish You Were Here.

Сред събралите се на митинга бяха държавни чиновници и служители от близките правителствени агенции, които се връщаха от работа у дома. Служители на вътрешното министерство също наблюдавали с интерес какво се случва от прозорците. Граждански активисти раздадоха листовки в защита на Асандж, а митингът бе охраняван от около дузина полицаи.

/БГНЕС /

 

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password