Бизнес дама върти пари на Миню Стайков

Горещо

Албена Ценкова-Георгиева купувала, но после не плащала зърното

Бизнес дама, която се хвали, че работи с пари на Миньо Стайков, изкупува зърно и земеделска продукция, но после не плаща на производителите. Това разказват пред „Уикенд” потърпевши от схемите на жената, която се представя като Албена Ценкова-Георгиева. „Публикувайте и снимката й, за да не попаднат и други в капана й” – казват жертвите на търговката. Те вече не са сигурни и дали това е истинското й име или с него върти нечестната си търговия.

Въпросната Албена Ценкова-Георгиева се представяла за голям инвеститор в земеделието. При първата си среща с потенциалните клиенти демонстрирала, че е заможна. „Винаги се движи с много кеш и държи всички да видят това” – обясняват източниците ни.

Купувала обаче земеделска продукция само срещу пари в брой, без документи. След такива сделки Албена Ценкова-Георгиева не плаща никакви данъци, независимо че прави „брутални обороти”,  както уточняват отлично осведомените ни източници.

Според Търговския регистър тя притежава фирма „Дунав агро трейд”, регистрирана на столичния бул. „Витоша” през 2015 г. Пред клиентите си обаче споделяла с голяма гордост, че това е само куха фирма, но иначе през нея върти пари на Миню Стайков. „Не знаем дали това е истина, или тя парадира с името на Стайков, но определено работи с големи обороти” – обясняват прецакани производители.

Те са категорични, че въпреки хвалбите й за солидни връзки с Миню Стайков, който впрочем е от година в ареста, и с други големи бизнесмени, срещу нея вече има заведени дела за измама. Потърпевшите са няколко земеделски производители, но също и фирма, от които са завлечени доста пари. Как ще завършат делата, предстои да се разбере. Потърпевшите обаче се опасяват, че накрая хитрата търговка ще си плати на когото трябва и ще отърве кожата.

Пред клиентите си въпросната Албена Ценкова-Георгиева споделяла, че с финансите на Миню Стайков всъщност изкупува зърното за голямата компания „Грейн стор”. По-късно обаче клиентите й  разбират, че това е само камуфлаж, а не са забелязали че е всъщност “Грейн Стор Варна” – фирма контролирана от нейния човек Александър Родинов, който е известен в средите като земеделски схемаджия.  –  От „Грийн стор” също се  изненадали, че имат такъв търговски агент.

Албена Ценкова-Георгиева обаче била много убедителна и производителите се хващали на въдицата, че работи за авторитетната компания. Затова й давали продукцията, която тя плащала само в брой. По-голямата част от парите хората обаче така и не си получили. И понеже Албена Ценкова-Георгиева не признава нито договори, нито фактури, те трудно могат да докажат какво са й продали и колко им е платила в действителност.

При обиколките си из селата, 50 –годишната бизнес дама била придружавана от мъж. Той се представял като Кено от Варна и също бил близък с Родинов. Вероятно й е помощник, предполагат измамените.

Съпруга на Албена работил за известна западна фирма която също е от бранша, но се дистанцирал от нейните схеми или поне така изглежда отстрани, коментират техни близки.

Бащините имена на бизнес дамата са Албена Пиринова Ценкова. Може и да е случайно съвпадение, но по време на зърнената криза при управлението на Жан Виденов и неговия земеделски министър Васил Чичибаба, в центъра на събитията попада някой си Пирин Ценков. Той е шеф на управление в тогавашното министерство на търговията. Точно когато България страда от липсата на зърно и брашно и пред магазините се вият огромни опашки за хляб, въпросният Пирин Ценков ударно разписва удостоверения.

Снабдени с тези документи, фирми набързо изнасят хлебно, фуражно зърно и слънчоглед, докато хората в България пазаруват с купони, все едно са във военна блокада. Не твърдим, че между Албена Ценкова-Георгиева и Пирин Ценков има непременно родствена връзка, въпреки съвпадението на имената, но двата случая доста си приличат.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password