Връщат оргиналния покрив на “банкерската” сграда в София

Култура
Връщат оргиналния покрив на "банкерската" сграда в София

Една от най-красивите сгради в София- “банкерската”, отново привлече погледите към себе си. Разбра се, че за архитектурното бижу на ъгъла на улиците “Иван Вазов” и “Раковски” има проект за реконструкция на покрива. Заформи се и дискусия къде е границата между разрушаването и ремонтирането на сградите паметници на културата, съобщава investor.bg. Сградата е строена 1912 година на три етажа.

Достроени са още два през годините, с което се изменя и силуетът на покрива. С днешна дата постройката има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория “национално значение”.Тя попада в границите на Втора защитена зона на археологическия резерват “Антична Сердика и средновековен Средец”.

За евентуалната реконструкция на покрива се разбра от обявление, подадено в “Средец” от фирмата собственик „БСПФ България“ ЕАД. Там пише, че проектът е за промяна в наклона и формата на използваем шести етаж на сградата. Покривът ще бъде възстановен в духа на архитектурата на Стара София преди преустройството на сградата през 1928 година, обясняват от компанията собственик. Те са категорични,че няма да се прави нов етаж. Ще има промяна в наклона на шестия подпокривен. Дори капандурите ще бъдат подредени така, както са били според първоначалния проект. Сегашната облицовка от керемиди ще се смени с метална обшивка.

/stolica.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password