Стара Загора – градът на липите

Други
Стара Загора – градът на липите

Стара Загора е град, който е преминал през редица възходи и падения, разруха и градежи. Наричан е още градът на липите, заради множеството дървета по старозагорските улици. Съществуващ от осем хилядолетия, той е един от най-старите градове в Европа. Сменял е името си неведнъж като е преминал през общо осем – Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Загра, Железник и Стара Загора, което е името му до днес.

Първите следи за живот в Стара Загора са от преди 8 000 години по време на неолита, като едни от най-запазените неолитни жилища в Европа могат и в момента да се видят в музея „Неолитни жилища“ – едно от най-туристическите места в тази област. Близо до града се намират и първите метални рудни находища, от където идва и първото му име – Берое. То е селище от преди 7 000 години, основано от древните траки.

След като през 1875 г. е обявено Старозагорското въстание, което е предшествало Априлското, там се започват редица борби, като една от най-решителните битки е част от Руско-турската война през лятото на 1877 г. Тогава българското опълчение там е защитило Самарското знаме, но за съжаление османската армия се оказва по-многобройна и превъзхожда смелите защитници. След тежки боеве са избити близо 15 000 души, а Стара Загора е опожарена до основи.

Възстановяването на града, тогава част от Източна Румелия, започва веднага след Освобождението като строителния план е дело на австро-унгарския архитект Лубор Байер. Той проектира съвременната шахматна планировка на града, в следствие на античните останки от римския град Августа Траяна. Първият положен камък на събралия се от отломките си град е дело на Алеко Богориди и от тогава 5 октомври е празник на Стара Загора.

Стара Загора е роден град на много знаменити българи като Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, братя Жекови, Петко Р. Славейков, Георги Бакалов, Богдан Филов, Веселин Ханчев, Кирил Христов. Гео Милев е израснал в Стара Загора, а Васил Левски е учил в класното училище там, основано през 1841 г.

Стара Загора – град с голяма история и славно минало. Познат през вековете с много имена, днес той е наречен градът на липите, на правите улици и поетите. Местенце в България, което се гордее с изминатия до момента път и се стреми да се развива и гради като един от напредналите градове в страната.

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password