Великобритания връща безмитното пазаруване при Брекзит без сделка

Политика
Великобритания връща безмитното пазаруване при Брекзит без сделка

Британците, които се връщат у дома от страните от Европейския съюз, вече няма да трябва да плащат данъци върху алкохола и тютюневите изделия, закупени на континента в случай на Брекзит без сделка, съобщи правителството.

Британското правителство също ще се откаже от обмитяване на подобни продукти, пътуващи в обратна посока, в опит да даде тласък на туристическия сектор, ако страната напусне ЕС без сделка, съобщи финансовият министър Саджид Джавид.

ЕС премахна безмитното пазаруване между страните членки през 1999 г., като заяви, че това е несъвместимо с единния пазар. Правителството изчислява, че бутилка вино, закупена на летище от Duty Free магазин по пътя за ЕС след Брекзит, може да бъде с до 2,5 евро по-евтина.

В момента на излизане от ЕС пътуващите до Великобритания все още биха могли да донесат у дома неограничено количество алкохол и цигари, ако плащат мито върху тях в страната на произход, както е в момента.

Но те също биха имали възможност да купуват ограничени количества безмитен алкохол и цигари в магазините за безмитни стоки в Европа, заяви правителството. Този ход беше разгледан от предишния премиер Тереза Мей и оценките бяха, че това ще струва на хазната между 150 и 200 милиона паунда годишно.

Депутатът консерватор Чарли Елфике заяви, че този ход ще помогне на крайбрежните градове като Дувър, който той представлява. “Това ще даде голям тласък на туризма – ще помогне на нашите крайбрежни общности и фериботна индустрия след Брекзит”, каза той пред в. “Сън”.

Крайбрежните общности като Дувър имаха едни от най-високите пропорции на гласовете за Брекзит в страната на референдума през 2016 г. Връщането на безмитното пазаруване би могло да доведе до бум в т. нар. “Буу круизи”, популярни през 80-те и началото на 90-те години.

Премиерът Борис Джонсън се бори да изведе Великобритания от ЕС със или без сделка, но в момента е в задънена улица заради парламентаристите, които приеха закон, който може да го принуди да удължи сегашния краен срок за Брекзит след 31 октомври.

/БГНЕС /

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password