Бисер Петков: Не прокарваме текстове от спряната Стратегия за детето

Политика
Бисер Петков: Не прокарваме текстове от спряната Стратегия за детето

Не приемам съмненията, че в промените на Закона за социалните услуги са прокарани положения от спряната Стратегия за детето. Това категорично е несъстоятелно, заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод на протестите на родители срещу промените в два закона – за социалните услуги и за закрила на детето.

Няма Национална стратегия за детето с хоризонт 2030 г. Имаше проект на такъв документ, който беше оттеглен още на етап обществени консултации през май тази година и по който работата не продължава”, заяви Петков.

Той уточни, че подготовката на проекта за национална стратегия 2019-2013 г. и на закона за социалните услуги се е извършвала по различно време от различни екипи и не приема съмненията и хипотезата, че тихомълком, със Закона за социалните услуги, са прокарани положения от стратегията.

Бисер Петков коментира и случая с падналото от втори етаж дете на година и три месеца. По думите му вероятно родителите на детето ще бъдат глобени за това, че са го оставили без надзор.

Задълженията на всички, които полагат грижи за деца, са записани в Закона за закрила на детето. От социално подпомагане са се самосезирали от публикациите в медиите и екипи от социални работници са посетили дома на детето, което падна от втория етаж, докато родителите му спели.

Социалните работници са посетили и болничното заведение, провели са срещи и са установили, че условията, в които се отглежда детето са нормални, посрещат се потребностите му, свързани с възрастта. Надявам се, че това дете ще се възстанови и това за тях ще бъде урок за родителите. В никакъв случай не става въпрос за отнемане на дете. Родителите са пожелали да получат психологическа подкрепа”, обясни министърът.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password