Изложба маски от театър но и икебана

Култура
Изложба маски от театър но и икебана

Столична община, Посолство на Япония в България, Столична библиотека, Театър Но „Ямамото“ и школа по икебана „Кагецу“ организират изложба на маски от колекцията на Театър Но „Ямамото“ и икебана от школата „Кагецу“, която ще се състои от 11 до 17 септември 2019 г., в зала „София“ на Столична библиотека.

Събитието се организира по повод 30-и юбилейни дни на японската култура.

Театър Но „Ямамото“ ще представи над 40 маски от колекцията си, направени от японски кипарис. Но Театър „Ямамото“ е най-старият съществуващ днес Но театър в Осака. Театър Но е включен в списъка на ЮНЕСКО като нематериално световно културно наследство. Той е създаден преди около 650 години и е най-древното запазено сценично изкуство, което се изпълнява до днес без прекъсване и без съществени изменения.

Школата по икебана „Кагецу” са последователи на най-модерната школа за икебана „Согецу“ в Токио и на Рима Мирска, която през 1995 г. създаде първата Школа за икебана в България.

Изложбата е съвместна, защото има много подобия в тези две изкуства. И двете са възникнали преди повече от 6 века; и двете са запазили своята идентичност днес, благодарение на невероятния естетически афинитет към изкуствата на японеца и уважението към миналото. Тези изкуства живеят, защото стъпват на традицията и я развиват в контекста на настоящето.

Театър Но цели максимално въздействие с минималистични похвати. Основни естетически изисквания на Школата „Согецу“ са простота на формата, пестеливост на материала, чистота на линията, искреност на вложеното чувство. И Театър Но и икебана, както и други изкуства като хайку, чайна церемония са повлияни от философията на Дзен будизма.

Некрасивото е недопустимо“ – това е девизът, под който живее и се развива японското общество през своя Златен век. Изложбата ще бъде открита официално на 11 септември от 18:00 часа, във фоайето пред зала „София“ на Столична библиотека.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password