Йорданка Фандъкова – изборът на ГЕРБ

Политика

Представителят на ГЕРБ за София и на тези избори е Йорданка Фандъкова, която ще се бори за трети мандат. Не беше изненада за никого, най-вече заради прекрасната работа, която свърши и всички нейни заслуги през своите два предходни мандата за благото на столицата. През 2009 г., когато встъпва в длъжност за първи път като кмет на София и Столична община, тя е първата жена на такава позиция.

Като кмет на София тя води безброй инициативи и дейности, които са насочени към по-доброто развитие на столицата и жителите й, които с всяка година стават все повече и повече. Според проучване на Центъра за анализи и маркетинг излиза, че повече от половината анкетирани граждани смятат, че София се променя към по-добро и това се дължи именно на Йорданка Фандъкова, която допринесе много за развитието на града. Софиянците, които са се включили в проучването са на мнение, че в предходните си два мандата Фандъкова се е справила най-добре по отношение на развитието на метрото, поддържането на парковете и зелените площи, състоянието на градския транспорт и подобряването на културния живот.

Откакто Йорданка Фандъкова е кмет на София, столицата ни придоби по-добър облик. Най-видимите резултати са свързани с градския транспорт и придвижването –  21 км. метро, които осигуриха бързо и удобно пътуване на 350 хил. души дневно, намалиха значително трафика по улиците и количеството вредни емисии в много райони на Столична община. 220 автобуса, тролея и трамвая бяха подменени с по-модерни и по-висококласни модели. Големият плюс на новите тролеи и трамваи е, че се движат с по-малък харч на  електричество. По спирките бяха инсталирани 1000 информационни табла, са обособени са 50 км. велоалеи и са реновирани 120 км. тротоари.

Опитвайки се да превърне София в „зелен град“, Фандъкова изгради най-модерната екологична система за обработка на отпадъци в страната. Реконструираха се десетки паркове, градини и пешеходни пространства, а засадените дръвчета наброяват над 3500. На емблематичните фонтани в столицата също беше обърнато внимание, като десет бяха реконструирани и бяха изградени стотици километри канализационна и водопроводна мрежа.

Едно от основните неща, които Йорданка Фандъкова засегна по време на предишните си два мандата е инфраструктурата на София, която се подобри значително. Изградени бяха нови улици, а старите ремонтирани изцяло. Изградени бяха нови кръстовища, възстановено беше неработещото улично осветление и бяха модернизирани над 70 междублокови пространства с десетки нови детски площадки.

От 2009 г. насам София стъпка по стъпка се превръща в град на новите технологии и новите възможности, където се обръща все повече внимание на младите хора. Водената от Йорданка Фандъкова Софийска община построи над 80 нови детски градини. Големият наплив на деца и липсата на подходящи условия бяха движещата сила за предлагането на по-добра алтернатива. Бяха изградени нови физкултурни салони, басейни, 23 спортни площадки и многофункционален спортен комплекс „Зона Б-5“. Тези проекти спечелиха на София титлата Европейска столица на спорта през 2018 г.

По време на двата си мандата Фандъкова се фокусира силно върху лечебните заведения и социалните услуги. В този сектор се инвестираха над 13,3 млн. лева. Бяха изградени нови родилни зали, 16 центъра за настаняване на деца без семейства и деца със специални потребности, разкриха се 79 социални услуги за деца и възрастни. Едно от най-значимите неща, които станаха реалност по време на двата мандата на Йорданка Фандъкова е програмата „Асистенти за независим живот“, чрез която биват осигурявани асистенти за над 400 деца с увреждания, 100 студенти и около 400 работещи възрастни.

След всички тези инициативи и дейности, които подобриха в пъти живота в София и Столична община, нямаше как ГЕРБ да не подкрепи отново Йорданка Фандъкова за кметските избори. Сигурно е, че тя даде много от себе си, реализира големи проекти и засегна всички ключови звена. Успя да се фокусира не само в централните части на града, а обърна особено внимание на кварталните зони. Помогна за развитието на културата, пътната инфраструктура, образованието, чистотата на столицата, лечебните заведения и още много други направления.

Във времето, в което Йорданка Фандъкова беше градоначалник, столицата ни просперира и в момента може да се конкурира с другите европейски градове.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password