5G мрежите – бързина и повече рискове

Горещо
5G мрежите – бързина и повече рискове

Безжичната технология от пето поколение, или по-известна като 5G, ще бъде по-бързата версия на настоящите 4G мрежи. За устройства като смарт телефон или лаптоп, това означава по-широка честотна лента, така че по-бързо ще се стриймват видеа и ще се изпращат по-бързо файлове.

Но усъвършенстването ще промени из основи начинa, по който се обработва информацията, а това води до опасения за сигурността.

С 4G технологията, ядрото на системата е централизиран хъб на мрежата, който използва компютри да сортират и обработват данните. И докато ядрото е защитено, вашите данни също са защитени. При 4G, „ръбът“ на мрежата – съставен от кули и антени – е твърде отдалечен от ядрото на данните.

5G технологията e доста по-различна.

С 5G обработващата кула ще бъде по-близо до хората и техните устройства. Увеличаването на процесорната мощност във всички части на мрежата прави 5G по-бърза. Но това означава, че вече няма да има „ръб на мрежата“ и цялата мрежа ще изисква толкова защита, колкото самото ядро в днешната 4G технология.

„Няма го предишното разграничение на сигурността между критични и некритични елементи“, заяви американският кибер експерт Робърт Щрайер. “Не можете да намалите риска от недоверени доставчици в 5G мрежи, като ги поставите на „ръба“, тъй като няма разлика между ръба и сърцевината”, каза Страйер.

Интегрираната 5G мрежа не само ще контролира по-голям обем от потоци от данни, но и ще поддържа критични приложения, като автономни превозни средства и телемедицина, което повдига сериозни опасения за безопасността.

Ето защо Америка е загрижена за 5G още от начало. Ненадеждни страни или други участници биха могли да получат достъп до 5G система в различните ѝ точки, а не само чрез несигурно ядро.

Докато страните се обединяват, за да установят стандарти за сигурност, за да защитят потребителите на 5G мрежата, САЩ твърдят, че напредъкът в 5G технологията прави старото разграничение между ядрото и „ръба“ безсмислено.

 /БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password