„Черното“лице на Трюдо изненада дори Тръмп

Политика
„Черното“лице на Трюдо изненада дори Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че е изненадан от датиращата отпреди десетилетия снимка на канадския премиер Джъстин Трюдо, носещ „почернящ лицето“ грим. Появата на снимката в социалните медии внесе напрежение в кампанията за преизбиране на канадския премиер.

Изненадан съм”, каза Тръмп пред репортери. “Бях по-изненадан, когато го видях няколко пъти.”

Трюдо публично се извини в четвъртък за „абсолютно неприемливото си“ поведение отпреди десетилетия. 47-годишният днес канадски премиер вече беше подложен на критики заради отклоняване от моралните принципи и други противоречия, така че повторното публикуване на снимки и видеоклипове с него, участващ в дейности, които самият той нарече „расистки“, нанесе нов удар на шансовете му.

Признавам, че е абсолютно неприемливо такова нещо да се направи“, заяви Трюдо, който оглавява Либералната партия, на пресконференция по време на кампанията си във Уинипег.

Да направиш лицето си тъмно, независимо от контекста или обстоятелствата, винаги е неприемливо поради расистката история на такива действия“, каза той. “Трябваше да разбера това тогава и никога не трябваше да го правя.”

Факт е, че не разбрах колко лошо е това за хората, които живеят с дискриминация всеки ден. Винаги съм признавал, че идвам от привилегировано място“, каза Трюдо и призна, че има “големи слепи петна”.

И за това дълбоко съжалявам и се извинявам.”

По-рано “Глобъл нюз” пусна изобличаващи снимки на Трюдо със скъсани дънки и тениска, с изпънати ръце и носещ грим с черен цвят, които от кампанията му потвърдиха пред АФП, че са направени “в началото на 90-те години”. Това беше последвано от публикуването в сп. „Тайм“ в сряда на негова снимка с тъмен грим на парти на тема “Арабски нощи” преди 18 години.

/БГНЕС/

 

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password