Мария Захарова критикува резолюция на Европарламента

Политика
Мария Захарова критикува резолюция на Европарламента

Приемането на резолюция от Европейския парламент относно значението на запазването на историческата памет за бъдещето на Европа е поредният кръг на груба фалшификация на историята, изкривяване на миналото е недопустимо, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред РИА Новости.

Руското външно министерство се опитва да се въздържи да коментира дейността на Европейския парламент. В този случай обаче сме принудени да направим изключение, тъй като говорим за следващия кръг на груба фалшификация на историята … Тази резолюция не е нищо повече от набор от ревизионистични изявления. Европейският парламент отбеляза още един възмутителен опит да постави знак. равенство между нацистка Германия – страната-агресор – и СССР, чиито народи с цената на огромни жертви освободиха Европа от фашизма“, каза Захарова.

Тя отбеляза, че изявлението на европейските депутати, че Втората световна война започва поради подписването на Договора за ненападение между Германия и СССР на 23 август 1939 г., няма нищо общо с историята. В същото време, добави Захарова, “резолюцията не казва и дума за политиката, провеждана от западните страни за умиротворяване на агресора, за да се преориентират агресивните планове на Хитлер от Запад на Изток и за кулминацията на тази линия – Мюнхенското споразумение от 1938 г.”

Участниците в него предадоха на нацистите суверенна държава – Чехословакия. На фона на многобройни споменавания за “трудната съдба” на Полша – която между другото участва в споменатото ” разчленяване” и сключи договор за ненападение с Берлин през 1934 г. – подобна селективност на историческата памет впечатлява със своя цинизъм“, каза Захарова.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password