Френски и руски учени в спор за най-дълголетната жена в света

Горещо
Френски и руски учени в спор за най-дълголетната жена в света
Група учени от Франция и Швейцария доказаха, че французойката Жана Калман, която почина през 1997 г., наистина е починала на възраст от 122 години и 165 дни, така че с основание държи рекорда за дълголетие. Ново проучване беше предизвикано от скорошно изявление на руснаците. През февруари Николай Зак от Московското общество на специалистите по природа публикува статия в списание „Подмладяване и изследвания“, в която посочва, че Жана Калман действително е починала през 1934 г. на 54-годишна възраст.Според версията на Зак и неговите съавтори, повече от шест десетилетия Жан е била представлявана от дъщеря си Ивон, която след смъртта на майка си уж приема самоличността й и започва да живее според документите на Жана Калман, за да не плаща данъка върху наследството, който би я съсипало.

Така според руския учен през 1997 г. не Жана Калман е починала на 122-годишна възраст, а дъщеря й Ивон на 99-годишна възраст.
Като доказателство Зак цитира демографски показатели, продължителността на живота на предците на Джоан, промените във външния вид на жената, различни слухове и липсата на публичност.

Както се казва в статията, „мадам Калман успява да остане в сянка до 1985 г., когато се премества в старчески дом на възраст почти на 110 години,„ въпреки факта, че „през 1975 г. френските вестници пишат за друг столетница, която празнува 95-та рожден ден. ”
Тази седмица беше публикувано ново проучване, в което френски и швейцарски учени наричат руската научна версия „неразумна теория на конспирацията, основана на неточни факти“.

Авторите цитират редица доказателства за истинността на историята на Жана Калман – по-специално, архивна публикация от местния вестник на френския град Арл, където е живяло семейство Калман. – статия от 1934 г., която разказва историята на Ивон Калман, която умира на 36-годишна възраст от болест. Според вестника погребението на Ивон събра “необичайно голяма тълпа граждани.”/РИА Новости, БГНЕС

Учените отбелязват, че е малко вероятно сред толкова голяма аудитория да няма хора, които да забележат замяната – „освен ако не вземете предвид версията, че Ивон има десетки съучастници“. Проучването отхвърля и версията на руските учени, че е статистически невъзможно да се живее до 122 години.

Група учени от Женевския университет съставиха математически модел въз основа на база данни на столетници, родени във Франция между 1875 и 1903 година. Статистически вероятността да оцелее до 122 години беше равна на 1 от 10 милиона – тоест, математически, историята на Жана Калман се вписва идеално в обхвата на възможното.

Като се има предвид, че от началото на 18 век в света са родени поне 8-10 милиона души, които са живели до 100 години, съществуването на човек, който до края на 20 век е живял до 122 години, звучи доста правдоподобно“, казва един от авторите на изследването , професор по геронтология в университетската клиника в Женева, Франсоа Ерман.

В сряда тази седмица, два дни след публикуването на ново проучване, прокуратурата на общината в Тараскон обяви, че няма да измени смъртния акт на Жана Калман.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password