НАТО приветства усилия на България за модернизиране на армията

Горещо
НАТО приветства усилия на България за модернизиране на армията

В НАТО приветстваме вашите усилия да модернизирате въоръжените си сили. Това каза председателят на Военния комитет на алианса главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч, предаде репортер на БГНЕС. Стюарт Пийч е на официално посещение в нашата страна по покана на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. В рамките на визитата си днес председателят на най-висшия военен орган на Алианса се срещна с началника на отбраната и със заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

България дава принос към споделената съюзна сигурност в много различни направления. В НАТО приветстваме вашите усилия да модернизирате въоръжените си сили. Също така в НАТО, и лично аз, високо оценяваме приноса на България към мисиите и операциите на НАТО”, каза главен маршал от авиацията сър Стюарт Пийч.

Българският началник на отбраната каза, че заедно със сър Стюарт Пийч дискутирали променената стратегическа среда на сигурност и предизвикателствата, които се очертават от Изток и от Юг. „Те поставят нови и по-високи изисквания към изграждането на отбранителни способности на НАТО“, заяви българският най-висш военен. Той посочи още, че сигурността и стабилността на Западните Балкани са стратегически приоритет за България и НАТО. „Както беше подчертано и на проведената вчера среща с министър-председателя – Алиансът не трябва да оттегля вниманието си от този регион”, заяви още ген. Боцев. Той посочи и че Черно море също има стратегическа значимост за България и НАТО.

Сред въпросите, които обсъдили с председателя на Военния комитет бил и реализирането на Инициативата за готовност на НАТО, приета през 2018 г. Ген. Боцев посочи, че динамичната среда на сигурност и промените в Алианса са ускорили процеса на модернизация в българската армия. Той припомни, че в резултат имаме подписан договор със САЩ за придобиване на нови изтребители Ф-16 блок 70, което ще даде нова перспектива за развитие на нашите Военновъздушни сили.

Положително се развиват и проектите за придобиване нова бойна машина на Сухопътните войски и на нов многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили. След закупуването и усвояването на новата техника, ще бъдем в състояние да обмислим увеличаване на нашия принос към силите на НАТО с много висока степен на готовност”, заяви той.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password