Цацаров иска Полфрийман да бъде върнат в затвора

Горещо
Цацаров иска Полфрийман да бъде върнат в затвора

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

БГНЕС припомня, че на 20 септември убиецът на българския студент Андрей Монов – Джок Полфрийман, беше освободен от затвора. Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.

Независимо от произнасянето на съда, независимо от начина, по който беше съобщено и на Прокуратурата, днес главният прокурор беше сезиран с молба от родителите на починало момче, убито от Полфрийман, с искане за възобновяване на това производство по условното предсрочно освобождаване на извършителят на престъплението”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на БГНЕС.

Арнаудова уточни, че две са основанията да се възобнови производството по условното предсрочно освобождаване. Първата – неспазване изискуемата форма на произнасяне на Софийския апелативен съд. Второто и по-сериозно основание са доказателствата за незаконен състав, мотивира се Арнаудова. „Според доказателствата по делото това определение е постановено от незаконен състав, тъй като двама от общо трима съдии са имали законно основание за самоотвод, което не са сторили”.

Също така има достатъчно доказателства за наличие на лични отношения на председателя на състава и на докладчика по това производство, за което са били длъжни да съобщят, разкри още говорителят. Председателят на състава е бил двукратно награждаван от Българския хелзинкски комитет като човек на годината, а съдията-докладчик, съдия Иванова, е била съавтор на годишния доклад за 2016 година на неправителствената организация.

Тези лични отношения е трябвало да бъдат заявени от съдиите, трябвало е да се самоотведат. По този начин те са показвали съпричастност към неправителствената организация“, обясни още Румяна Арнаудова.

БГНЕС припомня, че през 2015 г. БХК издигна номинацията на Полфрийман. След разразил се обществен скандал и дебат, организацията оттегли номинацията на австралиеца.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password