Мицотакис и Ердоган се договориха за ограничаване на мигрантите

Политика
Мицотакис и Ердоган се договориха за ограничаване на мигрантите

Новият консервативен премиер на Гърция се срещна за пръв път с лидера на Турция и поиска сътрудничество в борбата с пристигането на мигранти, предаде АФП. Премиерът Кириакос Мицотакис се срещна с президента Реджеп Тайип Ердоган в рамките на Общото събрание на ООН.

Имах откровена дискусия с президента Ердоган по всички основни въпроси – от имиграцията в Кипър до двустранните въпроси“, туитва Мицотакис след срещата. „Съгласихме се да работим заедно за изграждането на по-добър климат в полза на нашите народи и стабилността в региона“, каза той.

Гръцки официален служител заяви, че двамата лидери “са се съгласили да положат всички усилия за намаляване на потока от мигранти“. Мицотакис обеща да предприеме по-строга линия по отношение на имиграцията, откакто победи лявото правителство на Алексис Ципирас през юли.

Ципрас на хуманитарен принцип приветства мигрантите, много от които бягат от опустошената от войната Сирия и се стремят да преминат през Гърция към северните европейски нации. Турция обузда историческата вълна от мигранти съгласно споразумение от 2016 г. с Европейския съюз в замяна на 6 милиарда долара помощ. Но наскоро Ердоган настоя за повече средства, за да се грижи за повече от четири милиона бежанци в Турция, опасявайки се от нов приток заради боевете в региона на Сирия, Идлиб.

Пристигането на мигранти в Гърция се увеличи тази година, което накара правителството на Мицотакис да заяви, че ще ускори разглеждането на исканията за убежище – което вероятно ще доведе до отказ на повече хора и изпращането им обратно в Турция.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password