6 227 901 души имат право на вот на местните избори

Политика
6 227 901 души имат право на вот на местните избори

6 227 901 е броят на избирателите, които могат да дадат своя вот на предстоящите местни избори. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев по време на редовния брифинг на комисията, предаде репортер на БГНЕС.

Стана ясно още, че 36 288 е общият брой на кандидатите за различните позиции.

„В 1968 кметства ще се проведат избори. В сравнение с 2014 г. те са по-малко, тогава бяха 3188. Броят на кандидатите за общински съветници е 29 515, за кметове на общини 1254, 5059 пък е броят на кандидатите за кметове на кметства. 460 са кандидатите за районни кметове“, обяви Андреев и добави, че тези данни все още не са окончателни, тъй като има жалби, по които текат проверки.

Най-много са желаещите да станат кмет на София и Пловдив, като за столицата се борят 19 кандидати, а за Европейската столица на културата 14.

„В 397 кметства има само по 1 кандидат“, посочи Андреев.

Той обяви още, че до момента в ЦИК са постъпили 5 сигнала и 32 жалби в ОИК. От всички жалби 22 са свързани с регистрацията на партии, коалиции, местни коалиции, инициативни комитети и техни кандидати.

„Жалби срещу решения на ЦИК от началото на месеца до днес са 14. В момента все още са висящи 2 жалби, които са в административния съд-София. Те са свързани с определянето на три пункта за прием на протоколите и изборните книжа и документи от общинската избирателна комисия в Столичната община. По тях все още не е приключило производството“, подчерта говорителят на ЦИК.

Андреев добави, че до утре електронните медии трябва да предоставят на ЦИК и Сметната палата своите тарифи и условия, свързани с отразяването на предизборната кампания, а до 30.09 трябва да бъдат назначени секционните избирателни комисии.

На въпрос какво се случва с отказаната регистрация на бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева, която даде заявка, че ще се бори за кмет на София, Андреев заяви, че до момента не е постъпвала жалба от нея. Той добави, че ако това се случи, тя ще бъде разгледана и ЦИК ще излезе със становище.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password