ГЕРБ обмисля да отпадне съкратено следствие само при умишлени убийства

Политика
ГЕРБ обмисля да отпадне съкратено следствие само при умишлени убийства

Идеята, по която работим все още с колегите, е от предложенията за промени в Наказателния кодекс е да изключим тежките телесни повреди, т.е. да останат само умишлените убийства. Това каза председателката на правната комисия в НС Анна Александрова в отговор на въпрос дали ГЕРБ ще направят предложения между първо и второ четене на промените в НПК, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите от БСП предложиха съкратеното съдебно следствие да не се прилага при случаите на умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда. От „Обединени патриоти“ предложиха същото в отделен законопроект. От „Воля“ също внесоха законопроект, с който да ограничат обхвата на престъпленията, за които се прилага съкратено съдебно производство.

Смятаме, че с тежките телесни повреди – изнасилване и блудство ще се задръсти цялата система от работа, ще се върнем в 2007 г., когато 268 000 преписки бяха прекратени. Нали разбирате, че тежките телесни повреди са твърде много като обем работа. Не е категорично, разбира се това е като предложение. Нека да чуем и главният прокурор какво мисли, съдиите от ВКС също, и следващият вторник да го обсъдим и да чуем всички какво мислят”, посочи тя. Ще ги поканят да присъстват на заседанието следващия вторник.

Заседанието на комисията приключи много бързо, по думите на Александрова “защото по правилник трите законопроекта трябваше да бъдат обединени в един общ доклад”. За него от утре ще започнат да текат сроковете между първо и второ четене. „Имаме идея да предложим тридневен срок, по-съкратен срок, след което следващият вторник да насрочим извънредна прана комисия за този тридневен срок да видим оскъпилите предложения между първо и второ четене по тези три законопроекта, да го подложим на обсъждане и на гласуване на комисията по правни въпроси. След което следващата сряда да влезе в зала за окончателно гласуване”, посочи председателката на правна комисия. Така НПК ще бъде гласуван преди изборите в зала.

На въпроса дали това означава, че се отказват от другите промените в НК, тя беше категорична: не, по никакъв начин не се отказваме от останалите промени. „Напротив, ще ги обсъдим на много широк голям обществен дебат с абсолютно всички страни, искаме да чуем всички заедно с новата наказателна концепция на МП”, посочи депутатката от ГЕРБ.

Зам.-председателят на правната комисия Крум Зарков /”БСП за България”/ подчерта след заседанието, че миналият петък на предизвикан от БСП председателки съвет се разбрали да дадат бързо старт на процедурата, с която да забранят съкратеното съдебно следствие за онези престъпления, които водят до смърт или тежка телесна повреда. „На правната комисия обединихме законопроектите така, че още утре те да бъдат докладвани в зала и при наличието на достатъчно политическа воля да бъдат приети възможно най-бързо”, заяви Крум Зарков.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password