Лидерът на турската опозиция призова Анкара и Дамаск към пряк диалог

Политика
Лидерът на турската опозиция призова Анкара и Дамаск към пряк диалог

Създаването на директен канал за комуникация между Анкара и Дамаск е най-лесният начин за мирно уреждане на ситуацията в Сирия, заяви ръководителят на основната опозиционна Народна републиканска партия на Турция Кемал Кълъчдаролу, съобщава РИА Новости.

Каналът за връзка между Анкара и Дамаск е най-лесният начин за постигане на мир“, казва Кълъчдаролу по време на международната конференция за Сирия, организирана от неговата партия в Истанбул. Той отбеляза значението на възстановяването на мира и стабилността в Сирия, за да се поддържа спокойствие в Турция. Подчертавайки, че Сирия и Турция имат обща история и силни културни връзки, Кълъчдаролу изрази надежда за възстановяване на приятелството и добросъседските отношения между двете страни.

Според него Турция има право да се бори с терористичните организации на сирийска територия, за да гарантира сигурността си. “Борбата на Турция с тероризма извън нейните граници е нейно право, гарантирано от международни споразумения и ангажименти“, каза Кълъчдаролу.

Той отбеляза, че Анкара е длъжна да продължи своите усилия за борба с тероризма като “зачита териториалната цялост на Сирия и установява преки отношения с Дамаск”. „Никога не трябва да забравяме, че само сирийският народ може да реши бъдещето на Сирия“, добави той.

Той също така предложи да се създаде организация за мир и сътрудничество в Близкия изток с участието на Турция, Иран, Ирак и Сирия. Въоръженият конфликт в Сирия продължава от 2011 г. В края на 2017 г. бе обявена победа над терористичната група „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак. В отделни райони на страната прочистването от бойци на групировката продължава. В момента на преден план са политическото урегулиране, възстановяването на Сирия и завръщането на бежанците.

/БГНЕС/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password