Захариева: Цялата идентичност на Македония от 1944 г. се основава на части от общата ни история

Политика
Захариева: Цялата идентичност на Македония от 1944 г. се основава на части от общата ни история

Нашата подкрепа по отношение на европейската интеграция на Македония не е била никога безусловна. Има едно много ясно условие и то е добросъседски отношения. Няма как да се стремиш да станеш член на ЕС и да имаме нерешени двустранни отношения. Това не е само български критерий, това е един от критериите за членство в ЕС – приятелски и добросъседски отношения. Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия.

Преди имаше дори филми, финансирани от държавата Македония срещу България, каза Захариева.

В договора с Македония има икономика, туризъм, свързаност, култура, образование. В момента върви вторият етап – по-евтини разговори между ЕС и тях. Ние искаме да видим повече икономика и търговия с Македония. От 1 август до края на 2017, когато се подписа договорът с Македония, стокообменът се увеличи с 13% за 5 месеца. Но иска ми се да видя повече български медии в Македония, добави Захариева.

В сферата на културата се организират общи фестивали, театри и т.н. МВнР подкрепя един от тези фестивали финансово. Няма как без хората на изкуството. Коридор 8 беше един от коридорите с най-много отпуснати пари. За съжаление се изисква време, съвсем скоро ще започне и разширяването на КПП-тата. Би трябвало до Скопие да се стига за 2 часа и половина, това е целта, хората искат да бъдат заедно. Не трябва да подценяваме обаче историята, подчерта външният министър и добави, че условията са ясни. Не съм съгласна, че България никога не е имала условия към Македония.

Такава е процедурата в Брюксел и тези условия започват да се одобряват сега. Преспа е двустранен договор. Не е лесно да смениш името на държавата си, но историческата част между България и Македония е по-трудна. Цялата идентичност и цялата история от съществуването като република на Северна Македония от 1944 г. вече се основава на части от общата ни история, подчерта Захариева.

Нито твърдата, нито меката дипломация ще свършат работа, трябва да има баланс, каза още тя.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password