САЩ тестват междуконтинентална балистична ракета

Политика
САЩ тестват междуконтинентална балистична ракета

Съединените щати проведоха успешно изпитателно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, съобщиха от Пентагона. Изстрелването на междуконтинентална балистична ракета (МБР) без бойна глава е извършено от база „Ванденберг“ (Калифорния).

Тестът показва, че ядреното въоръжение на САЩ е надеждно, гъвкаво и подготвено за предотвратяване на заплахите на 21 век и служи като опора за нашите съюзници“, се казва в съобщение на командването. То подчерта, че „изпитателните стартове не са отговор или реакция на световни събития или регионални конфликти“.

Според военните, тестваната ракета е изминала разстояние от приблизително 6700 километра и е поразила цел в района на атола Куаджалейн (Маршаловите острови) в Тихия океан.

Съединените щати редовно провеждат изпитателни изстрелвания на МБР Minuteman III. Предишните тестове тази година се проведоха на 6 февруари, 1 и 9 май, а през лятото на 2018 г. беше отчетен неуспешен тест на Minuteman III. Тристепенните с наземно базиране междуконтинентални балистични ракети Minuteman първоначално са били предвидени за ядрено сдържане по време на Студената война със СССР.

Minuteman III е единствената междуконтинентална балистична ракета с наземно базиране на въоръжение в САЩ. Според най-новите данни САЩ разполагат с общо 450 ракети Minuteman III, които ще останат в експлоатация най-малко до 2020 г. МБР Minuteman III са на въоръжение в американската армия от 1970 г., като в края на 1978 г. производството им бе спряно. Ракета е в състояние да поразява цели в радиус от 12 000 километра.

/РИА Новости/

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password